29 Martie 2013 publicat în Psihologie 121 share-uri

Nu de multe ori auzim in mass-media cuvantul de relatii abuzive. Marea majoritate a oamenilor ofera cuvantului “abuziv” ca sinonim violenta fizica, insa este bine de stiut ca abuzul imbraca mai multe forme: financiar, psihologic, emotional si social.

2. Gelozia si posesivitatea, dovezi de dragoste pentru tine?

Asta o poate spune doar el, pentru ca specialistii sustin ca sunt de fapt instrumente de control asupra unei persoane, ceea ce ii ofera ofensatorului posibilitatea de a nu raspunde pentru propriile actiuni ci sa dea vina mereu pe partenera.

Cand posesivitatea si gelozia nu mai pot fi controlate, se poate ajunge la abuz fizic si psihologic ceea ce inseamna pierderea stimei de sine.

3.Controlul sentimentelor si limitarea exprimarii acestora, este un alt indicativ.

Partenerul iti poate impune cand si cum sa traiesti anumite emotii: spre exemplu, “nu era momentul sa razi”, “ce te tot plagi atat?”, “esti prea sensibila” etc. Toate aceste sunt procese de manipulare, de conditionare, ajungand sa traiesti sentimentul de frica in locul celui de dragoste.

4. Umilirea, critica, invinuirea excesiva, acuzatiile, ordinele, negarile fac parte din lista indicatorilor in dominarea celuilalt, in a-i schimba comportamentul dupa placul ofensatorului. Toate acestea duc la instalarea sentimentului de devalorizare, din partea persoanei abuzate; incepe sa-si piarda increderea in ea si in capacitatile ei. Exemplu de expresii utilizate: “ Nu vezi ca nu esti in stare sa…?”, “Nu esti buna la nimic”, “Numai din cauza ta s-a intamplat…”, etc.

5.Partenerul te controleaza la orice pas: cu cine te intalnesti, cu cine vorbesti la telefon, cum te imbraci, cat stai plecata, cat intarzii etc. Daca ai intalnit frecvent astfel de manifestari din partea partenerului, afla ca poti fi intr-o relatie abuziva. De la un simplu control al activitatilor tale cotidiene, se va transorma intr-un sef aspru , in sensul ca iti va interzice sa mai iesi in oras, sa te machiezi, sa te aranjezi, sa te intalnesti cu prietenele tale etc.

Foto@Depositphotos
Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri