11 Octombrie 2012 publicat în Psihologie 138 share-uri

Doar pentru ca nu ne place sa fim criticati nu inseamna ca nu putem invata sa ne descurcam cu asta.

Ti-ar placea sa gasesti o bagheta magica care sa te ajute sa elimini criticile din viata ta? Ti-ar placea sa pastrezi doar acele critici care sunt cu adevarat constructive si de celelalte sa nu te mai lasi afectat? Stiai ca unii oameni critica doar pentru a se simti ei mai bine?

Pentru ca in felul asta se simt ei mai buni. Scotand in evidenta lucrurile “rele” sau “greselile” pe care cei din jurul tau le fac iti dau senzatia ca tu esti mai bun si astfel EGO-ul tau se simte bine!

Unora poate sa nu le placa ce faci. De ce? Pentru ca tu progresezi si, prin comparatie, defectele lor ies mai tare in evidenta. Altii se vor manifesta chiar cu agresivitate.

De aceea persoanele care se dezvolta, care ies in evidenta cu anumite calitati sunt cele mai vanate. Sunt luate in vizor de catre cei din jur si atunci cand fac o greseala sunt judecati! Sau mai rau, sunt impinse de catre cei din jur intr-o situatie neplacuta, care sa ii abata din drum.

Stiai ca exista vagabonzi pe care „colegii” lor i-au inlaturat din cauza ca nu erau sau nu tineau sa devina, ca si ei, alcoolici sau, si mai grav, pentru ca doreau sa-si recastige respectul de sine si sa se reintegreze in societate? INTERESANT, NU?

Nimanui nu ii place sa fie criticat si asta e un lucru normal. Critica inseamna ca iti lipseste ceva, ca ai defecte, ca cineva te gaseste neplacut. Pana si criticile facute in sens constructiv, desi au scopul de a te ajuta mai degraba decat de a te rani, tot iti lasa multe intrebari in minte: Daca nu ma pot indrepta? Daca pur si simplu nu sunt suficient de bun?

Din nefericire insa, daca nu primesti si critici nu vei progresa niciodata. Nu este nicio problema daca esti deja un expert in tot ceea ce faci, dar cei mai multi dintre noi muncim din greu pentru a deveni mai buni in fiecare zi. Ar fi minunat daca ne-am putea critica singuri, dar in general este nevoie de o persoana obiectiva pentru a ne da sfaturi.

Doar pentru ca nu ne place sa fim criticati nu inseamna ca nu putem invata sa ne descurcam cu asta. Iata cateva trucuri utile:

1. Este importanta sursa.

Nu toate criticile au aceeasi valoare. Sfaturile venite de la un expert in domeniu sunt mai importante decat un prieten care iti spune doar "mai incearca". Gaseste persoane care sunt deja acolo unde vrei tu sa ajungi si ia in considerare sugestiile lor mai mult decat pe cele ale unor persoane care nu se pot pune in situatia ta. Ba chiar mai mult, gaseste-ti un mentor cu care sa poti vorbi ori de cate ori ai intrebari.


Sunt Nicoleta Ababei @mamapetoc, creator de conținut dar, mai ales, creator de emoții. Îmi place să cred că inspir femeile să-ți exploreze cu mai mult curaj latura creativă.

Sunt mama unei adolescente de 17 ani, pictez,...Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri