25 Ianuarie 2012 publicat în Psihologie 54 share-uri

Cele trei tipuri de ganditor - Observatorul, Protectorul si Optimistul isi iau puterea din inteligenta mentala - puterea lor de a gandi clar, de a intra in profunzimea unui subiect si de a crea noi optiuni pentru a actiona intr-un mod benefic lor si celor din jur.

Important de retinut este faptul ca cele trei tipuri de ganditor din Eneagrama Personalitatii nu sunt ierarhizate, ci fiecare tip are propriile puncte forte si puncte slabe, oportunitati si obstacole de trecut. Mai mult, Eneagrama Personalitatii nu ne pune in categorii fixe, fiecare dintre noi avand potentialul de a ocupa un anumit tip din Eneagrama in situatii diferite, imprumutand astfel caracteristici.

Primul tip de ganditor – Observatorul

Observatorul detine darul concentrarii si al gandirii profunde, fiind capabil sa analizeze o problema sau situatie ajungand la concluzii chibzuite. Acest tip de ganditor este un intelept si adept al cunoasterii. Datorita rabdarii pe care o poseda, el poate sa exploreze un subiect in profunzimea lui si sa realizeze tot ce isi pune in minte. Problemele se nasc atunci cand gandirea devine un substituent al actiunii si cand el devine obisnuit sa traiasca in propria minte, pierzand legatura cu propriile sentimente si devenind un pic cam insensibil.

Kudika Tarot

Observatorul este un invatator intelept, generos si nerabdator sa ii ajute pe ceilalti. Poate sa lase deoparte prejudecatile si sa judece impartial orice problema, ajungand la concluzii ingenioase, greu de contestat. Este o fire echilibrata si poate crea legaturi profunde cu persoanele ce il inconjoara.

Fiecare dintre noi poate deveni acest tip de ganditor atunci cand este absorbit de procesul de invatare, cand doreste sa isi largeasca orizonturile cunoasterii si sa observe lucrurile in profunzimea lor. Poate de asemenea sa se simta un pic superior in fata celor mai superficiali decat el.

Observatorul ca stereotip: intelectualul, academicianul

Al doilea tip de ganditor – Protectorul

Acest tip de ganditor, Protectorul, este genul de persoana care isi foloseste inteligenta si pragmatismu pentru a asigura bunastarea Grupului din care face parte – precum familia, cercul de prieteni, echipa, compania in care lucreaza sau chiar tara. Protectorul isi construieste identitatea in functie de pozitia lui ca membru loial al grupului din care face parte. Datorita abilitatii lui de a “simti” pericolele si capacitatii de a pune pe primul loc interesele grupului, el devine un membru indispensabil al acestuia.

Citeste si:
GUINOT se alătură marilor branduri de frumusețe în El Studio Titulescu
GUINOT se alătură marilor...

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri