L’Oréal România susține excelența în domeniul cercetării și anunță câștigătoarele burselor private L’Oréal – UNESCO ”Pentru Femeile din Știință”

Luni, 12 decembrie 2022, a avut loc evenimentul de premiere a celei de-a XIII-a ediții a programului de burse private L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință” 

Comunicat de presă

Iulia Antohe, Elena Milanesi, Elena Stoleru și Raluca Țuțuianu sunt câștigătoarele celei de-a XIII-a ediții a programului de burse private L’Oréal - UNESCO „Pentru Femeile din Știință”, organizate cu sprijinul UEFISCDI. Fiecare dintre cele patru proiecte de excelență, finanțat cu o bursă în valoare de 49.000 lei, a fost prezentat în cadrul ceremoniei de premiere care a avut loc luni, 12 decembrie, în București, și care a reunit comunitatea oamenilor de știință din România și reprezentanți ai mediului academic românesc.

Cele patru teme de cercetare premiate în acest an propun soluții pentru unele dintre cele mai actuale și des întâlnite probleme de sănătate. Pe scurt, ele urmăresc:

  • Detecția sensibilă a alergenilor din produsele alimentare, folosind un senzor plasmonic cu fibră optică;
  • Efectul reglator al moleculelor microARN asupra inflamației și stresului oxidativ în perturbarile cognitive;
  • Încapsularea de extracte vegetale bioactive pentru dezvoltarea de materiale antibacteriene și antioxidante destinate ambalajelor alimentare;
  • Dezvoltarea unei noi terapii regenerative pentru tratamentul rănilor cronice diabetice.

Juriul din România, alcătuit din academicieni, profesori universitari și doctori de renume din cele două arii pe care programul le are în vedere (Științele Vieții și Științele Fizice) a analizat peste 30 de dosare de candidatură.

L’Oréal s-a născut din știință, din viziunea și determinarea unui chimist. Încă de atunci, cercetarea și știința s-au numărat printre pilonii principali pe care s-a construit grupul L’Oréal. Fără îndoială, calitatea înaltă a produselor noastre, realizate de mâinile și din pasiunea celor 4.000 de cercetători din întreaga lume ne-au asigurat succesul, de peste 110 ani. Este, așadar, o onoare și o responsabilitate importantă de a ne arăta aprecierea și susținerea față de tinerele cercetătoare care, prin eforturile lor, contribuie la progres. De aceea, din 2019, sprijinim și recunoaștem meritele și potențialul tinerelor din cercetarea românească, le ajutăm să exceleze și să devină modele inspiraționale pentru viitoarele generații, prin componenta locală a programului de burse private L’Oréal - UNESCO „Pentru Femeile din Știință”, a declarat Vanya Panayotova, General Manager L’Oréal România.

Crearea de cunoștințe și lărgirea cunoașterii prin știință și cercetare reprezintă un izvor de soluții la provocările economice, sociale și de mediu acute de astăzi și la obținerea unei dezvoltări durabile și a unor societăți mai ecologice. Complexitatea schimbărilor economice, sociale și climatice la nivel global, din ultimii an, necesită o abordare holistică, pe care UNESCO o oferă prin expertiza sa de lungă durată în știință și cercetare și prin abordarea pluridisciplinară în domeniile Educație, Cultură, Comunicare și Informare. Misiunea comună pe care L'Oréal și UNESCO și-au asumat-o când au creat programul de burse Pentru Femeile din Știință” își arată rezultatele an de an, prin soluțiile inovatoare pe care tinerele bursiere le oferă. La această ediție, am aflat că preocupările acestora au fost dintre cele mai diverse și mai surprinzătoare: găsirea de soluții pentru depistarea alergenilor, identificarea unor biomarkeri pentru depistarea precoce a bolii Alzheimer, crearea de ambalaje antimicrobiene, antioxidante și biodegradabile sau stimularea unor procese biologice pentru vindecare mai rapidă a bolilor cutanate. Le felicit pe câștigătoare pentru tenacitatea de a-și fi urmat pasiunea pentru cercetare și le doresc mult succes mai departe în construirea viselor lor., a afirmat Madlen Șerban, Secretar General, Comisia Națională a României pentru UNESCO.

știgătoarele secțiunii Științele Vieții

Elena Milanesi este cercetător științific gradul II, în cadrul Institutului Național de Patologie Victor Babeș, București. Cu ajutorul bursei L’Oréal - Unesco „Pentru Femeile din Știință”, aceasta va putea aprofunda rezultatele valoroase obținute în proiectul REDBRAIN, care a identificat în sângele pacienților, cu forme incipiente de boală Alzheimer, biomarkeri asociați inflamației și stresului oxidativ, care pot fi testați neinvaziv, printr-o metodă accesibilă.

Raluca Țuțuianu este bioinginer medical, doctor în Biologie și cercetător științific în cadrul Institutului de Biologie și Patologie Celulară "Nicolae Simionescu" al Academiei Române din București. În contextul în care, la nivel mondial, numărul persoanelor cu diabet este în continuă creștere, vindecarea rănilor cutanate prin intermediul medicinei regenerative reprezintă una din principalele direcții de cercetare la acest moment. În studiile anterioare, Raluca Țuțuianu a demonstrat că leziunile cutanate acute pot fi vindecate prin stimularea unor procese biologice, iar bursa îi va permite să mergă mai departe, prin cultivarea de celule în sistem tridimensional, în vederea îmbunătățirii proprietăților regenerative.

știgătoarele secțiunii Științele Fizice

Iulia Antohe este cercetător științific gradul III, în cadrul Institutului pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiației (INFLPR), Măgurele. Scopul proiectului pentru care a primit finanțare este de a dezvolta şi utiliza un senzor plasmonic cu fibră optică pentru detecția rapidă și sensibilă a alergenului alunei Ara h 1 din produsele alimentare. Rezultatele acestei cercetări deschid ușa către detecția automată, sensibilă şi la fața locului a alergenilor în general, cu țintă finală de a oferi consumatorului alimente mai sigure şi de calitate.

Elena Stoleru este cercetător științific gradul III, în cadrul Institutului de Chimie Macromoleculară "Petru Poni" din Iași. Proiectul de cercetare propune soluții pentru stoparea îmbolnăvirilor cauzate de toxiinfecțiile alimentare și vizează obținerea unor materiale antimicrobiene și antioxidante biodegradabile. Aceste materiale bioactive vor reprezenta ulterior baza pentru dezvoltarea de ambalaje care vor împiedica dezvoltarea microorganismelor patogene și suplimentar vor prelungi prospețimea mâncării/alimentelor prin acțiunea antioxidantă.

Lansat în 2009, în România, programul L’Oréal - UNESCO „Pentru Femeile din Știință” a sprijinit până în prezent 37 de tinere cercetătoare, cu burse a căror valoare totală a ajuns la peste 1,5 mil.de lei. Rezultatele științifice ale proiectelor susținute pe plan național și internațional au deschis noi orizonturi de cercetare, au generat noi metode de diagnostic și tratament pentru boli rare, au dus la formarea de noi laboratoare și departamente și au atras fonduri europene pentru noi proiecte de cercetare.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri