21 Aprilie 2015 publicat în Noutati 2 share-uri

Romania este in continuare tributara mentalitatii traditionale in care femeia detine rolul principal in treburile casnice si in cresterea copiilor. Din dorinta de a sustine dezvoltarea comunitatilor din tara noastra, Asociatia React a organizat astazi, la Bucuresti, un eveniment care a adus in discutie prejudecatile care impiedica femeile, devenite mame, sa participe la viata sociala si economica a comunitatii din care provin.

Comunicat de presa

Datele INSSE pentru perioada septembrie 2011- septembrie 2012 arata ca femeile din grupa de varsta 25-44 de ani aloca de doua ori si jumatate mai mult timp decat barbatii pentru familie si gospodarie. Este usor de imaginat ca acest lucru le influenteaza viata profesionala. Mai mult, femeile primesc un salariu mediu net cu 12% mai mic decat barbatii, la nivel national.

In Romania se ofera unul dintre cele mai lungi concedii parentale din Uniunea Europeana. Totusi, se intampla rar ca tatii sa profite de acest beneficiu, deoarece este avantajos sa ramana angajat parintele cu salariul cel mai mare. Si nivelul indemnizatiilor de crestere a copilului sunt mai generoase in tara noastra, insa in statele vestice salariul mediu este mai mare.
Din punct de vedere profesional, maternitatea poate dezavantaja femeile din cauza faptului ca, in aceasta perioada, ele pierd oportunitati de pregatire sau de promovare. Ca sa evite un declin al carierei, femeile au de ales intre intoarcerea in piata muncii si timpul alocat pentru cresterea si educarea copiilor. Astfel, printre principalii factori care determina decizia de a deveni sau nu mame se afla teama de a pierde locul de munca, coroborata cu exigentele crescute din partea angajatorilor.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. ”Un elev exemplar” – presa sârbă despre adolescentul care a deschis focul într-o școală din Belgrad Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc? A contat cine a zbierat mai tare

“Este foarte important ca femeile sa isi foloseasca toate capacitatile si cunostintele si in afara treburilor casnice, pentru ca implinirea profesionala este parte a identitatii lor. Prin Scoala de Antreprenoriat pentru Femei cu Initiative Responsabile (SAFIR), avem in vizor o multitudine de aspecte ce influenteaza participarea egala a femeilor si a barbatilor pe piata muncii. Pe langa cursurile gratuite de formare profesionala pe care le punem la dispozitia femeilor din Bucuresti-Ilfov, Sud Vest Oltenia si Centru, organizam si 18 sesiuni cu subiecte care sa aduca oamenii mai aproape de intelegerea si aplicarea conceptului de egalitate de sanse a femeilor pe piata muncii. Prin tot ceea ce facem, promovam accesul la educatie continua, concilierea vietii de familie cu viata profesionala si sansele egale pe piata muncii atat pentru femei, cat si pentru barbati” a declarat Andreea Rotaru, expert comunicare in cadrul Asociatiei React.

Termoenergetica oprește furnizarea căldurii în București, în următoarele zile. Ce instituții fac excepție Sute de români au cumpărat vechime la pensie în rate. Cât este valoarea pe o lună și cine poate achita retroactiv Examen suplimentar față de Evaluarea Națională pentru admiterea la liceu. Se va da pentru 50% dintre locuri

Desfasurata astazi, sesiunea despre egalitate de sanse de la Bucuresti a abordat subiectul maternitatii in legatura cu viata profesionala si a adus in discutie multiplele provocari si compromisuri carora trebuie sa le faca fata femeile. Seminarul a fost moderat de Ana Ber, Managing Partner Dr.Pendl & Dr. Piswanger, o companie de consultanta in domeniul resurselor umane.
„Ca femeie, mama, angajator si fost angajat cred cu tarie ca a imbina cariera cu <<meseria>> de mama nu este o misiune imposibila, ci dimpotriva. De asemenea, mai cred ca, indiferent de cat de mult am blama cutumele sociale, cele mai mari limitari ni le impunem de fapt noi insine. Daca fiecare ar avea credinta ca se poate sa fii o mama extraordinara si o femeie implinita profesional, toate mesajele dinspre exterior nu ar avea niciun efect. Asa ca sfatul meu catre toate femeile este sa creada in ele insele, sa inteleaga ca daca vrei, poti si ca orice se poate obtine cu vointa si efort. La urma urmei, nu putem astepta sa ni se ofere sanse egale daca nu credem ca avem dreptul la sanse egale si daca nu muncim sa le obtinem. Oportunitatile nu rasar, ci se construiesc” a declarat Ana Ber, Managing Partner Dr.Pendl & Dr. Piswanger.

Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC! 10 Salopete lungi care conferă eleganță și extravaganță ținutelor de zi Ți-a rămas cozonac după sărbători? Nu îl arunca! Uite în ce desert delicios îl poți transforma

Pana la finalul lunii iunie 2015, in cadrul proiectului Scoala de Antreprenoriat pentru Femei cu Initiative Responsabile (SAFIR) vor mai fi organizate opt seminarii cu reprezentanti ai societatii civile, pe diverse teme care tin de egalitatea de sanse intre femei si barbati pe piata muncii. Proiectul ofera, totodata, cursuri de formare profesionala si educatie antreprenoriala pentru un numar de 437 de femei din regiunile Bucuresti-Ilfov, Centru si Sud Vest Oltenia .

Proiectul este implementat si comunicat sub denumirea „Scoala de Antreprenoriat pentru Femei cu Initiative Responsabile (SAFIR)” si este cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investeste in Oameni!


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri