Unul dintre cele 3 exemplare cunoscute în lume ale portretului lui Vlad Țepeș și singurul de pe teritoriul României este scos la licitație în București, pe data de 21 noiembrie. Pasionații de istorie au astfel ocazia de a achiziționa în colecția personală un obiect extrem de rar și extrem de vechi - singura gravură a portretului lui Vlad Țepeș cunoscută pe teritoriul României.

Prima parte a evenimentului Colecția unui bibliotecar - Licitație de Carte Rară, Hărți Vechi, Manuscrise și Fotografie de Epocă include acest portret al fostului domnitor care a condus Țara Românească în trei perioade - anul 1448, anii 1456 - 1462 și anul 1476. Evenimentul este organizat de către Casa de Licitații A10 by Artmark, unde sunt adesea scoase la licitație obiecte cu valoare istorică impresionantă.

Fake news - varianta de secol XV

Incunabulul de la Lübeck, din 1488-1493, realizat de Bartholomaeus Gothan, este primul din ediția sa, conținând 12 pagini referitoare la poveștile despre Vlad Țepeș. Este inclusă aici gravura care îl reprezintă pe Vlad Țepeș, însoțită de un text tipărit într-un dialect din nord-vestul Germaniei.

Organizatorii licitației menționează că edițiile germane ale povestirilor despre Dracula conțineau reproduceri însoțite de mici istorioare sugestive, tipărite și colorate manual. Astfel de lucrări erau vândute la marile târguri europene, dorindu-se în mod conștient să fie promovată o imagine deformată despre așa-zisele atrocități provocate de voievodul muntean sașilor din Transilvania. Iată că și în acele vremuri erau astfel organizate "campanii de PR negativ", am putea spune, ori chiar o variantă a fenomenului actual denumit fake news în mass-media.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România

De la confuzie, la oportunitate pentru brandul turistic al României

De Vlad Țepeș se leagă, în mod eronat, imaginea personajului scary Dracula, temutul vampir din Transilvania. Numeroase filme și seriale fac referire la această legătură devenită legendară. România poate folosi însă în mod pozitiv această confuzie, pentru creșterea brandului de țară în domeniul turistic.

Multe alte țări profită la maximum de astfel de oportunități de atragere a turiștilor în anumite locuri legate de legende fără bază reală. O reinterpretare în stil modern a poveștilor cu vampiri asociate cu Vlad Țepeș a constituit cu 5 ani în urmă crearea brandului Vlad Cazino (L1160657W000330 ONJN, 18+, Joacă Responsabil!), una dintre cele mai cunoscute platforme de sloturi, jocuri de cazino live și clasice, bingo și poker.

Dincolo de importanța imaginii sale în sectorul de divertisment, Vlad Țepeș rămâne în istoria națională a României drept un domnitor extrem de corect, foarte curajos și foarte isteț, capabil să protejeze țara de invadatori într-un context istoric foarte complicat.

Născut în anul 1431 la Sighișoara, Vlad Țepeș denumit și Vlad Drăculea (sau Dracula, de către străini) este fiul lui Vlad Dracul - care primise acest supranume pentru că fusese primit în Ordinul Dragonului ( societate militaro-religioasă înființată în anul 1408 de Sigismund de Luxemburg, împărat al Imperiului Roman).

Ocazii de achiziție la licitația din 21 noiembrie 2023

În prezent se cunosc doar alte 2 gravuri care îl ilustrează pe Vlad Țepeș imprimate în incunabule. Una dintre ele este păstrată la British Library, iar alta la Biblioteca Națională din Budapesta. Astfel, cea de-a treia, prezentă la licitația din 21 noiembrie care va avea loc la București, reprezintă o raritate și implicit o ocazie importantă pentru investitorii în istorie, dar și pentru toți cei care sunt în căutarea unor piese muzeale de colecție.

În cadrul aceluiași eveniment de tip licitație sunt oferite public la vânzare și alte piese de colecție precum Cazania de la Govora (prima cazanie românească publicată de Biserica ortodoxă, în 1642, cu un an înaintea Cazaniei lui Varlaam al Moldovei) și caietul lui Emil Cioran, conținând manuscrisul unei părți din „Amurgul Gândurilor".

Foto: Photo by Sofya Borboris from Pexels


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri