Saptamana trecuta, Belgia a devenit prima tara din Europa care a interzis purtarea valului islamic in spatiile publice. Stirea a facut inconjurul lumii si a dat nastere unor aprige discutii pe seama drepturilor omului si a libertatilor religioase.
  • Este decizia femeilor musulmane?

Totusi, parerile sunt impartite. Human Rights Watch, asociatie internationala care apara drepturile omului, califica aceasta masura drept o situatie in care toata lumea pierde: “Tratarea femeilor musulmane pioase ca pe infractori nu le va ajuta sa se integreze", a spus Judith Sunderland, reprezentanta a organizatiei, potrivit www.9am.ro.

“Este vorba despre tensiunea dintre expunerea in spatiul public ca individ si optiunea religioasa, care este privata”, noteaza Sarah Sayeed si Matthew Weine, pe un blog al Agentiei Reuters.”Este decizia femeilor musulmane de a se imbraca asa, in concordanta cu credinta lor religioasa, iar aceasta optiune aduce in fapt, atingere vietii noastre occidentale?”

Aceasta intrebare mi-am pus-o si eu, in momentul in care survoland internetul in materie de cultura islamica, am gasit numeroase bloguri scrise intr-o engleza perfecta, ale caror autoare erau femei musulmane, fie emigrate in Europa, fie din diverse tari islamice. M-a uluit sa vad cu cata detasare priveau traditia purtarii niqabu-lui si gaseam de asemenea, numeroase tutoriale cu privire la materialele din care acesta ar trebui confectionat sau moduri comode de a- l prinde. (De exemplu aici) De subliniat ca ma refer aici exclusiv la niqab, varianta “mai blanda” a burkai. Niqab-ul le lasa pe femei sa isi arate doar privirea, pe cand burka le acopera in intregime chiar si fata.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru? Vârsta de pensionare la români crește! Ce anunț a făcut şeful Casei de Pensii Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc?

Vorbesc despre femei obisnuite, musulmane care accepta restrictiile impuse de religie si de cultura fie pentru ca aceasta este habitatul lor obisnuit, firesc, fie din ratiuni de credinta. Decizia multora este aceea de a purta niqab. “Am vrut sa pun o bariera intre mine si cei care nu ii sunt ascultatori lui Allah, iar niqab-ul, cu siguranta indeplineste aceasta functie. Aceasta a fost o alegere si nu doar o aderare la normele islamice”, spune de exemplu, o femeie musulmana care locuieste in Canada si care condamna stigmatizarea femeilor care poarta vesmantul Islamic.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri