Pierderea unui număr mic de fire de păr este un fenomen complet natural care face parte din ciclul normal de creștere a podoabei capilare. Cu toate acestea însă, căderea bruscă a părului poate avea la bază o cauză ușor sau greu de depistat.

Având în vedere că majoritatea persoanelor pierd între 50 și 100 de fire de păr pe zi [1], este greu de observat o pierdere graduală a părului atunci când aceasta este cauzată de afecțiuni progresive cum ar fi alopecia androgenică, aceasta fiind cauza principală a căderii părului, atât la femei cât și la bărbați.

Pe lângă factorii genetici, există și alte cauze care pot fi temporare și reversibile. Multe dintre ele au de-a face cu factori legați de stilul de viață: stresul, dieta, schimbările hormonale sau utilizarea excesivă a produselor de coafat.

Dacă ți se pare că pierzi mai mult păr decât de obicei atunci ar trebui să te adresezi unui specialist. Acesta va putea pune un diagnostic și va recomanda un tratament dermato-cosmetic adecvat, ținând cont de stadiul de cădere a părului în care te aflii.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Caria dentară – ce este și cum se tratează VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS! 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică?

Pentru ca tu să îți păstrezi podoaba capilară cât mai intactă, în continuare, îți vom prezenta o listă cu cei mai frecvenți factori cotidieni care pot duce la căderea părului.

3 factori de luat în considerare

Așa cum am menționat, motivele căderii părului pot fi multiple și pot include cauze genetice, medicale sau medicamentoase dar și cauze temporare. Dacă te întrebi de ce cade părul, răspunsul ar putea fi:

Dușurile fierbinți

Chiar dacă dușurile fierbinți sunt bune atât pentru igienă cât și pentru relaxare, acestea ar putea fi și motivul pentru numeroasele fire de păr acumulate în gura de scurgere. Dușurile fierbinți frecvente pot usca firul de păr, făcându-l mai fragil și mai ușor de rupt și pot îndepărta sebumul de la nivelul scalpului. Dacă ți se pare că e un lucru bun, nu te grăbi. Organismul va fi obligat să producă mai mult sebum, ceea ce poate duce la apariția mătreții.

5 Tratamente naturiste pentru problemele urinare Testul celor 3 Sfinți: Ce mesaj sacru îți poate schimba viața? Luna plină din Scorpion 5 mai – efect de catalizator al unor mari schimbări pentru următoarele 3 zodii. Destinul lor este pe cale de a se împlini!  

Dieta nesănătoasă și săritul peste mese

Dacă mănânci puține alimente, forțezi corpul să redirecționeze puțina energie pe care o mai are spre funcționarea corectă a organelor vitale cum ar fi inima și creierul. De aceea, el va oferi o cantitate foarte mică de nutrienți pentru alte funcții, cum ar fi creșterea firelor de păr.

Un studiu realizat de Emily L. Guo și Rajani Katta, publicat în 2017 și intitulat "Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use", a concluzionat că multiple deficiențe nutriționale pot rezulta în căderea părului [2], recomandând însă ca aceste probleme să fie tratate de către un specialist. Utilizarea din propria inițiativă a suplimentelor poate duce la o creștere a nivelului cu mult peste normal.

Luna MAI 2023 – mai mult din tot ceea ce ne dorim. Luna cu vibrația lui 3 are o energie divină și manifestări creatoare. Avem datoria Bucuriei în această lună!   Ți-a rămas cozonac după sărbători? Nu îl arunca! Uite în ce desert delicios îl poți transforma 6 proiecte pentru elevi încep în luna mai în București. Cursuri gratuite de înot și un târg educațional, printre acestea

Cu alte cuvinte, dacă ești de părere că nu primești vitaminele și nutrienții necesari din dieta ta curentă sau dacă ai observat o cădere a părului mai pronunțată decât de obicei la scurt timp după adoptarea unei diete noi, atunci trebuie să te adresezi medicului specialist. Acesta îți va prescrie vitaminele necesare asigurându-se, în același timp, că nu depășești valorile zilnice recomandate.

Coafarea excesivă a părului

Supunerea părului la temperaturi ridicate prin utilizarea ondulatoarelor sau a plăcilor de întins îl poate deteriora și îl poate face să se rupă mai ușor. Mai mult decât atât, balsamul de păr, vopseaua sau chiar unele șampoane pot avea în compoziția lor chimicale sau alți factori iritanți care pot afecta atât firul de păr, cât și scalpul.

Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate Scurt GHID de supraviețuire în vreme de Mercur Retrograd: ce să faci în perioada 21 aprilie-14 mai 2023 5 cadouri pe care i le poți dărui unui bărbat din viața ta

Prinderea strânsă a părului poate duce și ea la pierderea podoabei capilare și, chiar dacă fenomenul poate fi, de multe ori, reversibil, acesta poate fi și permanent dacă nu se acționează destul de rapid.

Referințe:

  1. https://www.healthline.com/health/how-much-hair-loss-is-normal
  2. Guo, Emily L, and Rajani Katta. Diet and Hair Loss: Effects of Nutrient Deficiency and Supplement Use. 31 Jan. 2017, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5315033/.

Sursa foto: Photo by Polina Tankilevitch from Pexels


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri