Sunt magice, desprinse parcă din altă lume: 19 imagini divine cu licurici brăzdând întunericul nopții

12:08, 30 August 2018 publicat în Lifestyle5 share-uri

Lucruri fascinante pe care nu le știai despre minunații licurici, dar și peisaje nocturne ireal de frumoase, luminate de acești magicieni ai luminii.

Licuricii… M-au fascinat dintotdeauna aceste ființe vii care luminează întunericul profund al nopților de vară creând peisaje aproape magice, ireale parcă, așa că m-am gândit să vă prezint câteva informații despre minunății licurici, dar și imagini cu frumusețea magnetică și luminoasă pe care o induc nopților de vară.

Lucruri fascinante pe care nu le știai despre licurici

Așadar, știați că??

Citeste si:
Lecție deschisă de astrologie: 10 lucruri pe care vrem să le știi...
Lecție deschisă de...

Licuricii reprezintă o familie de insecte pe numele lor științific Lampyridae, denumirea provenind de fapt din grecescul "lampein" care înseamnă „a lumina”?

Există peste 2000 de specii de licurici și că nu toate speciile sunt incandenscente (nu toate pot produce lumină)?

Citeste si:
Ce înseamnă să trăiești clipa prezentă? 20 de imagini în care cel...
Ce înseamnă să trăiești clipa...
Foto: anko70 /Shutterstock

Licuricii sunt extrem de populari, dar știați că există și alte specii vii bioluminiscențe, capabile să producă lumina, și că multe dintre acestea trăiesc în ocean? Lumina lor rece este rezultatul unei reacții chimice în care oxigenul se combină cu calciu, trifosfat de adenozină și luciferină sub acțiunea unui ferment special numit luciferază. Știați că lumina produsă de speciile bioluminiscențe poate fi verzuie sau albăstruie, dar există și anumite specii (pești) care emit o lumină roșie sau galebană (viermele marin tomopteris)?

În etapa în care sunt larve, licuricii transmit semnale luminoase pentru a speria predatorii?

Nu toate speciile de licurici au aceeași culoare a luminii produse? Unele specii de licurici emit o lumină albastră sau verde, în timp ce alte specii produc o lumină galbenă sau oranj.

Lumina produsă de licurici mai este cunoscută și drept “foc rece”, fiind considerată de oamenii de știință drept lumină cu cel mai mare randament din lume? Bioluminiscența produsă de licurici este atât de eficientă încât este produsă aproape fără niciun pic de căldură, iar la ora actuală cercetătorii nu au fost încă capabili să producă un bec la fel de eficient și de puternic.

Majoritatea speciilor de licurici își folosesc lumina pentru a transmite semnale luminoase către potențialii lor parteneri de împerechere? De regulă, masculii emit semnale luminoase pentru a atrage o potențială parteneră de împerechere, iar dacă femela este interesată, aceasta emite la rândul său semnale luminoase drept răspuns, putând astfel fi găsită.

Din cauza poluării, a schimbărilor climatice și a distrugerii habitatelor lor naturale, numărul licuricilor la nivel mondial este în scădere? Se pare că atunci când mediul lor natural este distrus (de exemplu în vederea unei construcții), licuricii nu migrează către un mediu mai prietenos, ci pur și simplu dispar.

Licuricii au populat toate continentele lumii, dar mai puțin Antarctica?

Specia de licuri care emite cele mai puternice și intense semnale luminoase este Photinus pyralis (America centrală și de sud) și că lumina este produsă de fapt de anumite organe specializate ale licuricilor?

Pe meleagurile Europei regăsim cu precădere 3 specii de licurici și anume Lamprohiza splendidula, Lampyris noctiluca, Phosphaenus hemipterus?

Imagini magice cu licurici luminând întunericul nopților de vară

Foto: BlackRabbit3 /Shutterstock

Foto: WUT.ANUNAI /Shutterstock

Foto: BlackRabbit3 /Shutterstock

Foto: HelloRF Zcool /Shutterstock

Foto: WUT.ANUNAI /Shutterstock

Foto: WRChen /Shutterstock

Foto:  KPG_Payless /Shutterstock

Foto: HTU /Shutterstock

Foto: Diliana Nikolova /Shutterstock

Foto: Melidis A /Shutterstock

Foto: Flaviya /Shutterstock

Foto: ver0nicka /Shutterstock

Foto: WUT.ANUNAI /Shutterstock

Foto: Suzanne Tucker /Shutterstock

Foto: tomertu /Shutterstock

Foto: BlackRabbit3 /Shutterstock

Foto: Fer Gregory /Shutterstock

Foto: sandyman /Shutterstock

Foto: Suzanne Tucker /Shutterstock

Foto homepage: BlackRabbit3 /Shutterstock


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri