Un baietel manca prea mult zahar... Cum l-a convins Mahatma Gandhi sa renunte la acest obicei nociv?

12:08, 22 August 2016 publicat în Lifestyle

Era odata un baietel care consuma atat de mult zahar incat a devenit dependent si nu mai putea sa se abtina sa nu consume multe dulciuri. Mama baiatului a incercat in nenumarate feluri sa il faca pe fiul ei sa inceteze sa mai manance zahar, insa nimic nu a functionat. A decis asadar sa isi duca fiul sa il vada pe Mahatma Gandhi care era idolul copilului.

Era odata un baietel care consuma atat de mult zahar incat a devenit dependent si nu mai putea sa se abtina sa nu consume multe dulciuri. Ingrijorata in privinta obiceiurilor alimentare ale fiului ei si tare suparata din aceasta cauza, mama baiatului a incercat in nenumarate feluri sa il faca pe fiul ei sa inceteze sa mai manance zahar. Nimic nu a functionat insa asa ca a decis sa isi duca fiul sa il vada pe Mahatma Gandhi care era idolul copilului.

Foto: Mahatma Gandhi, Shutterstock; Credite foto: Egasit Mullakhut / Shutterstock.com

Citeste si:
10 învățături luminate de la marile spirite zen ale lumii
10 învățături luminate de la...

Drumul pana la Gandhi nu a fost deloc usor. Au trebuit sa mearga pret de cateva mile sub soarele arzator, insa au ajuns in cele din urma la ashramul lui Gandhi. Acolo i-a povestit lui Gandhi despre lunga si dificila lor calatorie, impartasindu-i inteleptului necazul ei:

„Bapu (tata), fiul meu consuma prea mult zahar si nu este bun pentru sanatatea lui. Vrei, te rog, sa ii spui tu ca zaharul in exces nu ii face bine si sa renunte la a manca atat de mult?

Dupa ce a ascultat-o pe femeie cu rabdare, Gandhi a stat putin pe ganduri. A refuzat sa ii dea baiatului vreun sfat, spunandu-i femeii sa revina amandoi peste doua saptamani.

Citeste si:
Gandhi – VIATA SI INPIRATIA unui mare Guru. 21 de citate foarte...
Gandhi – VIATA SI INPIRATIA...

Mama a plecat putin perplexa. Si-a luat baiatul de mana si a plecat. In sinea ei se intreba de ce nu l-a rugat Gandhi chiar atunci pe baiat sa inceteze sa mai manance zahar…

Doua saptamani mai tarziu, s-au reintors sa il viziteze pe Gandhi. De data aceasta, Gandhi s-a uitat la baiat si i-a spus: „Baiete, trebuie sa inceteze sa mai mananci zahar. Nu iti face bine. Stiu ca poate fi dificil sa renunti la zahar, insa poti sa o faci.”

Cuvintele inteleptului au avut un impact imediat asupra copilului. Baiatul a dat din cap catre Gandhi si a spus ca va face tot ce ii sta in putinta pentru a nu mai manca zahar. Mama baiatului i-a fost recunoscatoare lui Gandhi, insa curioasa din fire, nu s-a putut abtine si l-a intrebat pe intelept: „Nu inteleg, maestre. De ce nu i-ai spus sa renunte la zahar in urma cu doua saptamani cand l-am adus sa te vada?”

Gandhi i-a zambit si a spus: „Draga mama, in urma cu doua saptamani nu eram in masura sa ii spun baiatului sa renunte la zahar. Eu insumi mancam prea mult zahar. Am avut nevoie de aceste doua saptamani pentru a renunta la zahar.”

Morala: “Fii tu insuti schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume” (Mahatma Gandhi). Prin puterea exemplului ii putem face pe ceilalti sa se schimbe in bine. Schimbarea incepe de la noi.

Autor povestire inspirationala: necunoscut

Foto homepage: TinnaPong / Shutterstock


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri