Cele 30 de Drepturi ale Omului (versiunea simplificata!)

12:07, 26 Iulie 2016 publicat în Lifestyle180 share-uri

Fiindca traim in niste vremuri tulburi in care drepturile omului par a fi ignorate si calcate in picioare, poate ca este momentul sa ni le reamintim. Iata o versiune simplificata si adaptata a Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, conceputa pentru a fi pe intelesul tinerilor si al tuturor.

16. Casatoria si familia. Fiecare adult are dreptul de a se casatori si de a avea o familie daca vrea acest lucru. Barbatii si femeile au aceleasi drepturi cand sunt casatoriti si cand sunt divortati.

Foto: corgarashu / Shutterstock.com

Citeste si:
Fusion Arts si Palatul Noblesse prezinta prima expozitie de arta in...
Fusion Arts si Palatul...

17. Dreptul de a detine lucruri. Fiecare are dreptul de a detine lucruri sau de a le impartasi. Nimeni nu poate fi lipsit in mod arbitrar de proprietatea sa.

18. Libertatea Gandirii. Avem dreptul sa credem in ce vrem sa credem, sa avem o religie sau sa o schimbam daca vrem.

Citeste si:
Îmbrățișează-te. EȘTI UNIC(Ă)!
Îmbrățișează-te. EȘTI UNIC(Ă)!

19. Libertatea exprimarii. Avem dreptul de a lua hotarari, de a gandi ce vrem, de a spune ce gandim si de a ne impartasi ideile cu alti oameni.

20. Dreptul la libertatea de intrunire. Avem dreptul de a ne intalni cu prietenii nostri si de a munci impreuna in pace pentru a ne apara drepturile. Nimeni nu ne poate obliga sa aderam la un grup daca nu vrem.

21. Dreptul la democratie. Avem cu totii dreptul de a lua parte la conducerea treburilor publice ale tarii in care traim. Fiecarui adult trebuie sa i se permita sa isi aleaga proprii lideri.

22. Siguranta sociala. Avem cu toti dreptul la o locuinta, la medicamente, educatie, ingrijirea copiilor, suficienti bani incat sa putem trai si ajutor medical daca suntem bolnavi sau batrani.

23. Drepturile celor care muncesc. Fiecare adult are dreptul sa aiba un job si un salariu corect pentru munca pe care o depune. Fiecare are dreptul de a se alatura unui sindicat.

24. Dreptul de a ne juca. Avem cu totii dreptul de a ne odihni dupa munca si de a ne relaxa.

25. Mancare si adapost pentru toti. Avem cu totii dreptul la o viata buna. Mame si copii, batrani, cei care nu sunt angajati sau cei care sufera de un handicap. Toti oamenii au dreptul la servicii de ingrijire.

26. Dreptul la invatatura. Educatia este un drept. Invatamantul elementar si general ar trebui sa fie gratuit. El trebuie sa promoveze intelegerea, toleranta, prietenia intre toate popoarele si toate grupurile rasiale sau religioase, precum si dezvoltarea activitatii Organizatiei Natiunilor Unite pentru mentinerea pacii. Parintii au dreptul de prioritate in alegerea felului de invatamint pentru copiii lor minori.

27. Copyright. Copyright-ul este o lege speciala care protejeaza scrierile si creatiile artistice ale unei persoane; ceilalti nu pot face copii fara permisiune. Avem cu totii dreptul la propriul stil de viata si sa ne bucuram de lucrurile bune pe care arta, stiinta si invatatura le aduc.

28. O lume dreapta si libera. Trebuie sa existe o oranduiala sociala si internationala astfel incat sa ne putem bucura de drepturi si libertati in propria tara si in intreaga lume.

29. Responsabilitate. Avem o datorie fata de alti oameni si trebuie sa le protejam drepturile si libertatile.

30. Nimeni nu poate sa iti ia drepturile tale umane.

* Aceasta versiune adaptata si simplificata a Declaratiei Universale a Drepturilor Omului a fost facuta publica de Youth For Human Rights International

Puteti citi Declaratia Universala a Drepturilor Omului pe http://www.un.org


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri