9 Septembrie 2015 publicat în Lifestyle 20 share-uri

Shams Tabriz (1185- 1248) a fost un maestru sufi si lider spiritual care l-a inspirat pe Rumi, unul dintre cei mai adorati poeti ai culturii universale. Invataturile lui Shams Tabriz sunt la fel de actuale si pline de intelepciune divina…

Legea 13

Incearca sa nu rezisti schimbarilor care iti apar in cale. In loc de aceasta, lasa viata sa treaca prin tine. Si nu iti face griji ca viata se va da peste cap. Cum stii ca partea cu care erai obisnuit e mai buna decat cea care va urma?

Legea 14

Dumnezeu este ocupat cu indeplinirea muncii tale, in interior si in exterior. Este ocupat cu tine, Fiecare fiinta umana este o munca inca in desfasurare, care incet, dar sigur, merge catre perfectiune. Suntem cu totii, fiecare dintre noi cate o opera neterminata de arta sau o caligrafie iscusita in care fiecare punct conteaza pentru intreaga pictura.

Legea 15

Este usor sa iubesti un Dumnezeu perfect. Ceea ce este cu mult mai dificil este sa iubesti pe semenii tai, care au atatea imprefectiuni si defecte. Tine minte, ca un om nu este constient de cata dragoste poate sa ofere de fapt. Nu exista intelepciune fara iubire. Daca nu invatam sa iubim creatia lui Dumnezeu, nu vom putea sa il iubim sau sa cunoastem cu adevarat pe Dumnezeu.

Foto: Flickr/ Olin Gilbert

Legea 16

Adevarata credinta este pe din interior. Restul se evapora, pur si simplu. Exista doar un singur fel de murdarie care nu poate fi curatata cu apa si aceea e pata urii care a contaminat sufletul. Iti poti purifica trupul prin abstinenta si post, dar doar dragostea iti poate curata inima.

Legea 17

Tot universul este continut intr-o singura fiinta umana - tu. Tot ceea ce vezi in jur, inclusiv cele care poate nu iti plac, sau chiar si oamenii pe care ii dispretuiesti, se afla in tine, in diverse cantitati. Asa ca nu il cauta pe diavol in afara ta. Nu este o forta extraordinara care ataca din exterior. Este o voce obisnuita din interior.

Legea 18

Daca vrei sa schimbi modul cum ceilalti te trateaza, trebuie sa schimbi mai intai modul cum tu te porti cu tine, pe deplin si cu sinceritate. Odata ce ai atins treapta aceasta, fii recunoscator pentru fiecare sageata pe care ceilalti au aruncat-o spre tine. Este un semn ca in curand vei fi acoperit de trandafiri.

Legea 19

Nu iti fie teama catre unde te va duce drumul. Mai bine concentreaza-te la primul pas. Acesta este cel mai dificl lucru si de care tu esti responsabil. Odata ce ai facut acest prim pas, lasa ca totul sa se manifeste in mod natural si restul va urma. Nuurma curgerea, fii curgerea!

Legea 20

Am fost creati dupa asemanarea Lui, dar cu toate acestea suntem diferiti si unici. Nu sunt doi oameni care sa fie la fel. Nu sunt alte doua inimi care sa bata in acelasi ritm. Daca Dumnezeu ar fi vrut ca noi sa fim la fel, ne-ar fi facut la fel. Asa incat, sa nu respecti aceste diferente si sa iti impui judecatile asupra celorlalti inseamna sa nu il respecti pe Dumnezeu.

Legea 21

Cand un adevarat iubitor de Dumnezeu merge intr-o taverna, taverna devine camera lui de rugaciune, da cand un betiv intra in aceeasi incapere, aceasta devine taverna lui, In tot ceea ce facem, inimile noastre fac diferenta si nu exteriorul.

Legea 22

Viata este un imprmut trecator, iar lumea aceasta nu este nimic altceva decat o imitatie schitata a realitatii.

Legea 23

Trecutul este o interpretare. Viitorul este o iluzie. Lumea nu se misca prin timp, ca si cand acesta ar fi o linie dreapta, care traverseaza trecutul si viitorul. In schimb, timpul trece prin noi, in spirale nesfarsite. Eternitatea nu inseamna timp infinit, ci pur si simplu lipsa timpului. Daca vrei sa experimentezi iluminarea eterna, lasa trecutul si viitorul in afara mintii tale si ramai in momentul prezent.

Legea 24

Universul este o singura fiinta. Totul si toti suntem interconectati printr-o panza invizibila de povesti. Fie ca suntem constienti, fie ca nu, suntem cu totii intr-o conversatie tacuta. Nu face rau. Practica compasiunea. Si nu vorbi pe nimeni pe la spate – nici macar o remarca inocenta! Cuvintele care iti ies pe gura nu se dizolva, ci sunt pentru totdeauna stocate intr-un spatiu infinit si se pot intoarce la noi. Durerea unui singur om ne va rani pe toti. Fericirea unui om ne va face pe toti fericiti.

Legea 25

Orice vorbesti, bine sau rau, se va intoarce la tine. Asa incat, daca cineva spune lucruri urate despre tine, si tu ii raspunzi in aceeasi maniera, nu faci decat sa inrautatesi situatia. Te vei inchide intr-un cerc vicios al energiei negative. In loc de aceasta, pentru 40 de zile si nopti, incearca sa gandesti lucruri frumoase despre acea persoana. Totul se va schimba la sfarsitul celor 40 de zile, pentruca tu vei fi diferit pe dinauntru.

via www.amaana.org


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri