29 Ianuarie 2015 publicat în Lifestyle 95 share-uri

Jiduu Krishnamurti este considerat unul dintre cei mai mari ganditori ai vremurilor noastre. Si-a petrecut viata vorbindu-le oamenilor si incercand sa le arate imensitatea si valoarea lumii in care traim. 'Ce este frumusetea?', era adesea intrebat.

Vezi ceva frumos – raul, privind din veranda; sau vezi un copil in zdrente care plange. Daca nu esti sensibil, daca nu esti constient de tot ceea ce este in jurul tau, atunci doar treci si acel incident este de o valoare minora pentru tine.

O femeie se apropie si cara o greutate pe cap. Hainele ei sunt murdare; ea este obosita si infometata. Observi frumusetea mersului ei, empatizezi cu stare ei? Vezi culoarea sariului ei, oricat de murdarit ar fi? Sunt aceste influente obiective de pretudindeni din jurul tau; si daca nu ai sensibilitate nu le vei aprecia niciodata, nu-i asa?

Sa vezi "frumosul" in "urat"

Sa fii sensibil nu inseamna sa fii constient doar de lucrurile care sunt denumite frumoase, dar si de ceea ce este denumit urat. Raul, campurile verzi din departare, norii inserarii – aceste lucruri le denumim frumoase.

Satenii murdari si flamanzi sau cei care putina capacitate sa se mai gandeasca, putine sentimente- toate acestea le denumi urate. Acum, daca te uiti in jur, observi ca ceea ce facem toti este sa ne agatam de frumos si sa anulam uratul.

Dar nu este oare important sa fim sensibili si fata de ceea ce denumim urat, la fel cum suntem sensibili fata de ceea ce denumim frumos?

Frumusetea obiectiva sau subiectiva?

Lipsa de sensibilitate ne face sa dividem lumea in frumos si urat. Dar daca suntem deschisi, receptivi, sensibili la „urat”, la fel cum suntem si fata de „frumos”, atunci incepem sa observam ca ambele zone sunt pline de intelesuri si aceasta perceptie imbogateste viata. Asadar, este frumusetea obiectiva sau subiectiva? Sau este frumusetea ceva din interior? Poate nu vezi cu ochii, poate nu auzi cu urechile; dar daca experimentezi aceasta stare de a fi foarte deschis fata de orice, sensibil fata de tot, daca esti pe deplin constient de tot ceea ce se petrece in interiorul tau, de fiecare gand, de fiecare sentiment - nu este o frumusete oare chiar si in aceasta?

Frumusetea este inauntru!

Dar vedeti? Noi spunem despre frumusete ca este doar in afara noastra. De aceea ne cumparam tablouri si le agatam pe perete. Vrem sa avem haine frumoase, costume, turbane, vrem sa ne inconjuram de lucruri frumoase; fiindca ne este teama ca fara un obiect exterior, obiectiv, vom pierde ceva din interior. Dar poti divide viata, tot procesul existentei in subiectiv si obiectiv? Nu e un proces unitar? Fara de exterior nu este interior, fara interior nu este exterior.

*Traducere din "Life Ahead - On Learning and the Search for Meaning", New World Library, Novato-California.

"Trebuie sa intelegi toata viata, nu doar o mica particica din ea. De aceea trebuie sa citesti, de aceea trebuie sa privesti cerul, de aceea trebuie sa canti si sa dansezi si sa scrii poeme, sa suferi si sa intelegi ca aceasta toata este viata." - JIDDU KRISHNAMURTI.

Iar, pe masura ce sfarseam aceste cuvinte, intr-o pauza cu ochii pe internet, poate nu intamplator, am descoperit cel mai frumos filmulet de animatie pe care l-am vazut vreodata si, fiindca pare sa traduca in imagini cuvintele filosofului, haideti sa invatam impreuna PRIMUL ZBOR!

Radeam si plangeam uitandu-ma la asemenea imagini care vorbesc despre sensibilitatea ce s-a nascut intre un barbat si un pui de vrabiuta!

PRIMUL ZBOR

Creatie animata de Cameron Hood si Kyle Jefferson:

de Julia S.


Iti mai recomandam si:

Dialogul genial dintre Einstein si Tagore: Textul pe care trebuie sa-l citesti!

Alan Watts - 10 citate despre cum sa devii cine esti cu adevarat

10 Afirmatii cu forta divina, care iti pot schimba viata

Foto homepage: Shutterstock.com; copaci, peisaj


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri