9 Octombrie 2014 publicat în Lifestyle 2 share-uri

10 citate de Alan Watts care au puterea de a arata cauza si vindecarea de iluzia separarii, aceasta separare care ne retine din a putea experimenta in mod deplin, bogatia vietii.

In perioada anilor '50 – '60, filosoful si scriitorul britanic Alan Watts a inceput sa popularizeze filosofia orientala in vest, oferind o perspectiva noua, cu totul diferita asupra unei identitati interioare, intr-o era a anxietatilor si a vorbit despre ceea ce inseamna sa traiesti cu adevarat, o viata cu sens.

Watts a avut o influenta extraordinara asupra practicilor yoga si de meditatie care sunt astazi practicate in Vest. In cartea The Book - On the Taboo Against Knowing Who You Are (Cartea – Despre tabuul impotriva a sti cine esti), publicata pentru prima data in anul 1966, Watts argumenteaza cu multa convingere dar si compasiune faptul ca „senzatia predominanta a unui sine ca un ego inchis intr-o plasa de piele este o halucinatie care nu intra in acord nici cu stiinta vestica nici cu filosofia religioasa a Orientului”. In aceasta carte, Watts exploreaza cauzele si vindecarea de aceasta iluzie intr-un mod care ne poarta de la sentimentul profund de eliberare in timp ce ne confruntam conditionarile culturale, inspre o senzatie profunda de iluminare, in timp ce ne abandonam misterului confortabil si interconectivitatii Universului, scrie site-ul de cultura Brain Pickings.com

Foto: Shutterstock.com; Univers, inger

Foto homepage: Shutterstock.com; Univers

Este de fapt un manual existentialist, ca o forma de initiere in centrul misterului vietii – „ o fertilizare a stiintei Vestice cu intuitia Orientala”, dupa cum spune Watts. Cu rezerva ca in filosofia lui Alan Watts trebuie sa patrundem cu mult mai profund, propunem…

10 citate despre cum sa devii cine esti cu adevarat


1.
Omul sufera doar pentru ca ia prea in serios ceea ce zeii fac din amuzament.

2. Scopul vietii este doar sa fii in viata. Este atat de plin si atat de evident si atat de simplu. Si cu toate acestea, toata lumea se grabeste in jur intr-o panica imensa de parca ar trebui sa obtina ceva ce ar fi mai presus de ei.


3.
Sa ai credinta inseamna sa ai incredere in tine in apa. Cand inoti nu te poti agata de apa, fiindca daca vei face asta, te vei scufunda si ineca. In schimb te relaxezi si plutesti” – Alan Watts

4. Lucrurile sunt asa cum sunt. Sa privesti inafara inspre Univers noaptea, atunci nu facem nicio comparatie intre stele bune si rele, nici intre constelatii aranjate mai bine sau mai rau.

5. Senzatia noastra normala de sine este o farsa, sau in cel mai bun caz, un rol temporar pe care il jucam sau pe care am fost comandati sa il jucam – cu acordul nostru tacit, asa cum orice alta persoana hipnotizata este, in fond, de acord sa fie hipnotizata. Cel mai puternic tabu dintre toate cate exista este acela de a sti cine esti cu adevarat, in spatele mastii egoului tau aparent separat, independent si izolat.


6.
Am realizat ca trecutul si viitorul sunt cu adevarat iluzii, ca ele exista in acest prezent care este ceea ce este si tot ce poate fi.

7. Nici un plan valid pentru viitor nu poate fi facut de catre cineva care nu are capacitatea de a trai in prezent.

8. Incercam sa pretindem ca lumea externa exista independent de noi.

9. Esti o functie a ceea ce tot Universul face si in acelasi mod in care un val este o functie a ceea ce tot oceanul face.

10. Prin ochii nostri, universul se auto-percepe. Prin urechile noastre, universul isi asculta armoniile. Suntem martorii prin care universul devine constient de gloria sa, de maretia sa

Iti recomandam si: Dialogul genial dintre Einstein si Tagore: Textul pe care trebuie sa-l citesti!


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri