14 Octombrie 2013 publicat în Lifestyle 98 share-uri

Sfanta Parascheva, cunoscuta in popor si ca Sfanta Vineri sau Facatoarea de Minuni, este considerata a fi ocrotitoarea Moldovei. Sfanta este cinstita pe data de 14 octombrie si nu putine sunt minunile si vindecarile care i-au fost atribuite de-a lungul anilor

In diverse biserici din tara se fac slujbe speciale si se pomenesc si cei trecuti in nefiinta, cei care au murit fara lumanare sau au fost ingropati fara preot.

Se stie ca ziua de 14 octombrie este praznic al mortilor. Gospodinele impart bucate alese celor saraci si napastuiti, insa exista superstitia in popor conform careia nu se dau de pomana roade cu cruce, poame negre, nuci sau castraveti. Se impart in schimb lipii, vin sau must nou.

Se crede ca, in preajma sarbatorii, sfanta Parascheva se arata in visele celor care o pretuiesc si cred in harul sau. Ea alina suferinte si aduce alinare si speranta celor bolnavi sau ii sfatuieste pe cei in necaz. In popor, se spune ca ea apare si in visele celor mai putin credinciosi, dojenindu-i pe cei care fac rau.

Sarbatoarea sfintei Parascheva are si anumite influente pastorale. Pastorii tin la aceasta sarbatoare si i-au asociat anumite obiceiuri, previziuni si semnificatii proprii. Spre exemplu, daca in dimineata sarbatorii oile dorm lipite una de cealalta, pastorii se asteapta la o iarna grea, cu ger si nameti mari. Daca in schimb in dimineata sarbatorii oile dorm imprastiate, pastorii cred ca vor avea parte de o iarna blanda. Cinstirea acestei sarbatori se aplica si in cazul lor. Ei trebuie sa fie atenti sa nu ciopleasca nimic in aceasta zi. In caz contrar, mieii vor iesi tarcati.

Foto int: Mancare Decor Toamna via Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri