1 Octombrie 2013 publicat în Lifestyle 10 share-uri

Plansul… apare uneori in viata noastra. Lacrimile siroiesc atunci cand emotiile ne coplesesc sau cand durerea din suflet este prea mare. Nu avem cuvintele cele mai potrivite pentru a spune ce simtim in acele clipe, astfel incat, corpul nostru traduce simtirile in lacrimi. Lacrimile sunt uneori amare, si uneori dulci. Dar lacrimile sunt intr-adevar o izbavire.

Istoria spune ca, din pricina atator lacrimi varsate... Sfantul Francisc din Assisi ar fi orbit - o imagine frumoasa. Probabil ca Sfantul, inconjurat de atata drama omeneasca, dorindu-si cu ardoare sa fie bine in lume, varsa cate o lacrima pentru fiecare om pe care il vedea suferind.

Chimia lacrimilor emotionale

Oamenii de stiinta au decodificat astazi mesajul chimic al lacrimilor. Stim ca ele sunt un amestec de apa, proteine, mucus si uleiuri care sunt eliberate de catre glanda lacrimara, prin intermediul ochilor. Acest fluid caldut se revarsa inundandu-ne obrajii, ajungand pana pe buze si facandu-ne sa simtim gustul sau usor sarat, ca de mare.

Desigur, nu toate lacrimile sunt de origine emotionala. De fapt, exista trei feluri de lacrimi. Sunt lacrimile care vin din reflex – acestea protejeaza ochiul uman de iritatii, cum ar fi fumul sau ceapa; sunt lacrimile basale care sunt mereu prezente in ochii nostri si care mentin umiditatea necesara in aceasta zona deosebit de sensibila. Corpul nostru produce intre 140 si 280 de grame de lacrimi basale pe zi.

Totusi, nu doar din punct de vedere stiintific, cele mai interesante sunt lacrimile emotionale. Ele incep sa se formeze chiar din zona creierului, mai exact a Cerebelului, acolo unde este inregistrata senzatia de tristete. In acel moment, sistemul endocrin intra in functiune, eliberand hormoni in zona globilor oculari, si in acest fel cauzand formarea lacrimilor. Lacrimile emotionale si gustul lor sunt o experienta comuna pentru oameni… Dar si senzatia de eliberare pe care o duc cu sine.

Foto dr: Dreamstime

Foto main: Shutterstock.com, lacrimi


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri