6 Aprilie 2012 publicat în Lifestyle 24 share-uri

Despre iubire, flori, viata si primavara. Cele mai frumoase traditii, obiceiuri si credinte romanesti stravechi legate de una dintre cele mai indragite sarbatori autohtone de primavara, sarbatoarea Floriilor!

Traditii, obiceiuri si superstitii diverse de sarbatoarea Floriilor

Chiar daca este post, in Duminca Floriilor este dezlegare la peste. Carnea de peste mancata in aceasta zi sfanta are atributul de a vindeca si alina bolile trupesti, se crede.... In plus, se spune ca cei care mananca peste in ziua de Florii au sanse mari de lecuire. In schimb, cei care nu cinstesc cum se cuvine aceasta sarbatoare se umplu de pistrui.

DA si NU de Florii in traditia populara romaneasca

Nu este indicat sa lucrezi in ziua de Florii, nu este indicat sa tai nimic in gradina, nu este indicat sa speli, sa deretici prin casa si nici chiar sa te speli pe cap. Se spune in popor ca iti ‘infloreste’ parul sau risti ca parul tau sa devina alb precum florile copacilor. Se spune in acelasi timp ca orice ai semana in aceasta zi in pamantul respectiv nu va creste. Vor iesi in schimb flori, iar acestea nu vor da niciun rod. Este indicat totodata ca odata cu Floriile sa nu mai mananci urzici. Are loc ‘nuntirea’ urzicilor. Infloresc si nu mai sunt bune de mancat.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cum să-ți decorezi camera de zi cu buget redus: 7 trucuri de urmat

Cere iertare florilor cu suflet

Daca trebuie sa culegi flori in ziua de Florii, cere iertare florilor caci au si ele sufletul lor si le doare cand sunt desprinse din mediul lor… 

Nu lasa pe nimeni sa astepte la portile Raiului

 Nu este bine sa torci in sambata de dinaintea Floriilor daca persoane care ti-au fost dragi au parasit aceasta lume. Se spune ca ii vei face sa astepte degeaba la portile Raiului. In schimb insa, daca vrei sa inmoi vamile, in sambata de dinaintea Floriilor, in sambata lui Lazar, da de pomana placinte de post in cinstea celor adormiti.

Asculta natura cum canta

In functie de felul in care va fi vremea de Florii, se fac si previziuni legate de vremea de Pasti. Daca va fi soare, va fi soare si de Paste. Daca va ploua, va ploua si de Paste. Totodata, in cazul in care broastele se aud cantand pana de Florii, vara acelui an va fi o vara calduroasa, dar si ploioasa si imbelsugata in acelasi timp.

Dorintele se implinesc

Este bine sa te impartasesti de Florii si sa-ti pui dorinte in gand atunci cand te apropii de preot. Roaga-te cu sinceritate, credinta si inima curate pentru implinirea lor. Se spune ca atunci sunt sansele cele mai mari de a ajunge direct la cel care le poate indeplini.

De Dragoste, frumusete si admiratie...

Totodata, in anumite zone ale Banatului si ale Transilvaniei, s-a perpetuat si urmatorul obicei: inainte de Florii, fetele nemaritate asaza o oglinda si o camasa curata la radacinile unui par altoit. Chiar in ziua de Florii, dupa ce soarele rasare, le iau de acolo si le duc in casele lor, folosindu-le ulterior in descantece de dragoste si de sanatate.

Din simbolistica vegetala a sarbatorii Floriilor nu putea sa lipseasca si busuiocul, un alt element vegetal, prezent in multe ritualuri si traditii romanesti. Prin urmare, s-a pastrat obiceiul fierberii busuiocului in apa in noaptea dinspre Florii. Cu aceasta apa, tinerele isi clatesc parul pentru ca acesta sa fie stralucitor si sanatos. Fiertura de apa care ramane este folosita pentru a uda un copac in floare. Exista credinta ca baietii se vor uita dupa fete ca dupa un copac in floare, admirandu-le.

Si uram cu aceasta ocazie un 'La Multi Ani' anticipat celor care poarta un nume cu floare! Tuturor, o primavara cu floare si zambet!

Cu mult drag,

Echipa Garbo

Foto fr si main: By Muskoka Stock Photos /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri