13 Martie 2012 publicat în Lifestyle 36 share-uri

Ce regretam cel mai mult inainte sa murim? Ce lucruri am dori sa putem schimba in momentul in care constientizam propria mortalitate? Iti prezentam un studiu de caz, cat se poate de autentic si real, bazat pe observatiile lui Bronnie Ware, o asistenta medicala specializata in ingrijirea paliativa a pacientilor aflati in ultimele lor clipe de viata.

4. Mi-as fi dorit sa pastrez legatura cu prietenii mei…

Avem atat de multe de facut, avem parca atat de putin sa le facem si ducem niste vieti atat de concentrate incat trecem sub neglijenta prieteniile pe care le-am legat de-a lungul timpului. Ne centram atat de mult asupra a ceea ce ni se intampla in momentul prezent, asupra persoanelor pe care le avem fizic zi de zi in preajma noastra, incat lasam sa alunece pe langa noi chiar si acele prietenii de aur, prieteniile adevarate. Uitam ca relatiile de prietenie, la fel ca si cele de iubire, au nevoie sa fie intretinute.

Bronnie Ware mentioneaza insa acest regret, acela de a nu fi mentinut prieteniiile sau de a nu le fi acordat timpul si efortul pe care il meritau, printre cele mai comune regrete in randul pacientilor sai. Adeseori, nici nu realizam beneficiile complete ale vechiilor prietenii si prieteni decat in ultimele clipe de viata, cand devine imposibil uneori sa contactezi sau sa dai de prietenii cu care nu ai mai tinut legatura ani la randul. Fiecaruia ii lipsesc prietenii atunci cand se afla in ultimele lor clipe de viata”.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc? Atunci când mi-am dat seama că totul depinde de mine, m-am liniștit Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile

Ne-am permis sa traducem mot a mot si urmatorul paragraf de pe blogul lui Bronnie Ware, intrucat este unul revelator si contine multe adevaruri de care preferam uneori sa ne ascundem: Cand esti pe punctul de a parasi aceasta viata, detaliile vietii tale fizice palesc si se micsoreaza considerabil. Este adevarat ca oameni vor, pe cat posibil, sa isi lase in ordine afacerile financiare, insa ceea ce prezinta cu adevarat importanta pentru ei nu sunt banii sau statutul. Chiar daca de obicei sunt prea bolnavi sau prea epuizati ca sa isi duca la bun sfarsit intentiei, persoanele aflate in ultimele clipe de viata vor sa lase totul pus la punct, financiar vorbind, de dragul celor pe care ii iubesc. La sfarsit, totul se reduce la dragoste si relatii. Asta este tot ce ramane in ultimele saptamani din viata: iubire si relatii".

Un broker AVBS Credit a intermediat anul trecut un volum de credite în valoare de aproape 11 milioane de euro Designerul Diana Nicolaie debutează pe scena artistică cu o expoziție ieșită din tipare, curatoriată de Ioana Ciocan

5. Mi-as fi dorit sa ma las sa fiu mai fericita…

Uneori doar “pretindem” ca suntem fericiti. Alteori ii mintim pe ceilalti ca suntem fericiti. Alteori ne inselam pe noi insine atat de bine ca suntem fericiti, incat ajungem sa ne simtim confortabil in acest simulacru al fericirii. Uneori, din teama de schimbare, acceptam unele situatii prezente si le clasificam ca ‘multumitoare’, aducatoare de “fericire”. “Sunt fericit cu ceea ce am. De ce as vrea mai mult?” Aceste situatii sunt doar aducatoare de confortul si siguranta pe care le aduc familiaritatea, obisnuinta cu ceea ce stii ca ai in mod sigur. Uitam insa sa fim fericiti intr-un mod autentic. Pur. Inocent. Gresind prosteste. Acceptand schimbarea ca pe un posibil lucru pozitiv.

“Multi dintre pacientii mei nici nu au realizat pana la sfarsitul vietii ca fericirea este o alegere. Au ramas blocati in obiceiuri si scheme vechi de comportament. ‘Confortul’ familiaritatii s-a revarsat in emotiile lor, la fel ca si in vietile lor fizice. Teama de schimbare i-a facut sa pretinda in fata celorlalti, in fata lor, ca sunt multumiti, cand in adancul lor tanjeau sa rada pe buna dreptate si sa faca fapte prostesti din nou.”, nota Bronnie Ware pe inspirationandchai.com.

Nu asteptati prea mult pentru a va implini visurile. Nu lasati prea multe regrete sa va acapareze in timpul vietii. Nu le amanati pentru mai tarziu fiindca nu se stie niciodata cand o sa fie acesta. Luptati cu voi insine. Luptati cu ceilalti. Luptati cu viata. Luptati pentru voi. Luptati pentru a fi fericiti intr-un mod autentic. In viata, totul este o alegere…. Bronnie Ware ne sfatuieste sa alegem “constient”, “intelept” si “sincer”. Este cel mai bun sfat din lume. Speram ca articolul de fata si observatiile lui Bronnie Ware sa fie o buna lectie de viata pentru noi toti.

Va recomandam rasfoirea blogului lui Bronnie Ware, Inspiration and Chai, pe a carui lecturare s-a bazat articolul de fata, dar si lecturarea cartii autoarei "The Top Five Regrets of the Dying: A Life Transformed by the Dearly Departing".

Site-ul oficial al lui Bronnie Ware este bronnieware.com.

Foto fr si main: By Marjan Apostolovic /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri