Pielea uscata este o suferinta frecvent intalnita, mai ales iarna cand umiditatea din mediu este scazuta.

Pielea uscata este o suferinta frecvent intalnita, mai ales iarna cand umiditatea din mediu este scazuta. Se mai pot adauga temperatura mica, vantul rece, fumul de tigara, toate acestea putand agrava o suferinta tegumentara care de multe ori este consecinta normala a procesului de imbatranire a pielii (scaderea numarului de glande sebacee). Poate fi insotita sau nu de alte afectiuni dermatologice.
Cum arata pielea uscata?

Toata lumea a avut la un moment dat o forma sau alta de piele uscata, insa dincolo de un anumit grad aceasta neplacere de ordin estetic poate trece in zona patologicului. Liniile fine ale pielii devin mai vizibile, pielea se simte mai aspra, isi pierde luciul si apare solzoasa. In cazuri mai grave pot aparea fisuri, tegumentul avand in acest caz o textura asemanatoare portelanului crapat. Apare cel mai frecvent pe brate si pe picioare, dar poate afecta in aceeasi masura si trunchiul. Dermatologii numesc aceasta afectiune xeroza.
Complicatii ale tegumentului uscat:
In primul rand pielea uscata produce frecvent prurit (mancarime), care uneori poate fi sever, perturband somnul sau activitatile zilnice. Gratajul, adica frecarea zonelor pruriginoase, duce la formarea de piele groasa si aspra (lichenificare). Pielea uscata si ingrosata poate crapa, mai ales in zonele supuse microtraumatismelor cronice precum mainile sau picioarele, provocand fisuri dureroase. Uneori pielea lezata se poate inflama si deveni rosie, rezultatul fiind dermatita. Aparitia unor cruste galbene indica dezvoltarea unei infectii bacteriene. Acesta necesita tratament antibiotic prescris de medicul dermatolog.
Formele grave de piele uscata (xeroza) pot fi prezente in cadrul unor boli genetice precum dermatita atopica sau ihtioza. In plus, persoanele cu dezechilibre hormonale precum hipotiroidismul pot acuza deasemenea tegumente uscate (in aceasta situatie mai sunt si alte semne care insotesc pielea uscata prin care medicul recunoaste afectiunea tiroidei).
Ce cauzeaza pielea uscata?
Pentru a intelege ce se intampla trebuie sa stiti ca pielea este formata din mai multe straturi acoperite de unul superficial, impermeabil care previne pierderea apei prin evaporare din straturile inferioare. Apa este o componenta foarte importanta a pielii ce ii confera elasticitate si prospetime, o mentine fina, neteda si cu aspect sanatos. Stratul exterior, ce se comporta ca o folie de plastic impermeabila, are aproximativ aceeasi grosime pe toata suprafata corpului si se numeste strat cornos. Este stratul care se descuameaza dupa bronz. Aceasta componenta externa a pielii este formata din celule moarte asezate pe un strat lipidic secretat de celulele din zonele mai profunde. Componenta lipidica previne evaporarea apei si in plus reprezinta o bariera pentru diferite substante iritante si germeni care altfel ar putea patrunde in organism.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Descoperă cum poți avea un bronz perfect și de lungă durată - AIVI COSMETICS îți propune Lirene Perfect TAN 10 Rochii de vară care emană energie și feminitate 5 cadouri pe care i le poți dărui unui bărbat din viața ta

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri