Pielea uscata este o suferinta frecvent intalnita, mai ales iarna cand umiditatea din mediu este scazuta.
Pielea uscata este consecinta unei proaste functionari a stratului cornos. Asa se intampla cand lipidele protectoare din stratul cornos se distrug sau nu mai sunt produse si apa din piele se pierde in lipsa acestei bariere hidrofobe (nu permite trecerea apei prin ea). Expunerea la diferite chimicale, procesul normal de imbatranire si anumite boli de piele sunt cauze ale degradarii lipidelor din epiderm. Pe masura ce pierde apa, pielea isi diminua elasticitatea si tinde sa se contracte, urmarea fiind aparitia unor fisuri ce expun zonele profunde la substantele nocive si germenii din mediu.
Diagnosticul:
In cazul unor episoade severe si persistente de piele uscata, sau atunci cand au aparut complicatiile (lichenificari, infectari) este recomandat sa consultati un medic dermatolog care poate pune un diagnostic de certitudine. Exista o multime de boli de piele asemanatoare intre ele iar riscul de a confunda doua afectiuni este destul de mare pentru o persoana neavizata. Motiv pentru care opinia specialistului este absolut necesara atat in diagnosticare cat si in prescrierea tratamentului optim. Dincolo de aspectul pielii, diagnosticul mai presupune si diferentierea intre posibilele cauze de prurit (mancarime). Acesta poate exista in alte afectiuni dermatologice (eczema, lichen, infestare a pielii cu paraziti) sau in suferintele altor ogane precum existenta unui obstacol pe caile biliare, afectiuni hematologice, hormonale, sau in contextul unui tratament cu antibiotice, aspirina, barbiturice etc.
Masuri de preventie si tratament:
Un aspect important al tratamentului consta in identificarea si inlaturarea oricaror factori care contribuie la aparitia pielii uscate. Apa sau compresele cu apa, desi ai putea crede ca sunt folositoare, ele nu ajuta ci mai degraba inrautatesc situatia, mai ales apa calda care are efect de spalare a lipidelor din tegument. La fel si sapunul, prin efectul sau detergent provoaca depletia lipidelor din piele. De aceea este recomandata folosirea unei creme de corp dupa baie, uleiurile continute de aceasta avand un efect benefic pentru piele prin blocarea apei in tegument, scazand astfel susceptibilitatea pielii de a se usca si a crapa.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Descoperă cum poți avea un bronz perfect și de lungă durată - AIVI COSMETICS îți propune Lirene Perfect TAN 10 Rochii de vară care emană energie și feminitate 4 sfaturi ale specialiştilor pentru îngrijirea tenului femeilor de 30 de ani 

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri