12:08, 8 August 2011 publicat în Familie

In opinia Pamelei Haag, mariajul secolului XXI se bazeaza mai mult pe conventie si pe obligatii decat pe romantism si iubire. Multe dintre cuplurile actuale sunt prinse in casnicii semifericite sau doar pe jumatate.

In cartea “Marriage Confidential: The Post-Romantic Age of Workhorse Wives, Royal Children, Undersexed Spouses and Rebel Couples Who Are Rewriting The Rules”, Pamela Haag aduce in discutie noile tipuri de casnicii ce pot fi observate in societatea secolului XXI. Spre deosebire de secolul XX, pe care, intr-un articol publicat in time.com il definea ca pe o epoca a mariajului romantic, bazandu-se pe asteptari de iubire si intimitate intr-o casnicie, autoarea este de parere ca secolul XXI nu mai este un secol romantic in ceea ce priveste mariajele. In vremurile contemporane, iubirea si compatibilitatea nu mai sunt pe primul plan. In vremurile contemporane, iubirea si compatibillitatea sunt inlocuite de copii si de starea de siguranta. In multe din casniciile moderne, este de parere autoarea, iubirea romantica lipseste. Multe din casniciile postromantice sunt de fapt ‘parteneriate’ intre doi oameni care vor sa creasca si sa educe un copil intr-un mediu lipsit de conflicte si stres.

In opinia autoarei, mariajul secolului XXI se bazeaza mai mult pe conventie si pe obligatii decat pe romantism si iubire. Daca noi suntem sau nu de acord cu autoarea, este o alta discutie... Este adevarat ca exista multe cupluri in ziua de astazi ca cele descrise in cartea mentionata, insa la fel de adevarat este si faptul ca exista cupluri fericite ale caror casnicie se bazeaza pe iubire, afectiune si intelegere, toate cat se poate de reale in acelasi secol XXI. Modelele de casnicii aduse in centrul atentiei de Pamela Haag sunt prin natura lor modele negative, modele de casnicii nereusite, pe care am putea sa le taxam cu “ASA NU”.Cu toate acestea, pot fi date chiar si in ziua de astazi exemple de casnicii pozitive. Speram ca intr-o buna zi, cat mai curand, aceasi autoare sau o alta, o sa le aduca in centrul atentiei, dezvaluindu-ne secretele lor. Dincolo de negativitatea modelelor aduse in prim plan, cartea poate fi perceputa ca un instrument eficient de identificare sau autodiagnosticare a casniciei in care te afli. Iata care sunt, in opinia Pamelei Haag, cele cinci tipuri de casnicii moderne:

Citeste si:
Beneficiile uleiului de măsline asupra pielii
Beneficiile uleiului de...

Mariajul semifericit

Acest tip de mariaj, spune feminista Pamela Haag, simuleaza un mariaj autentic si se bazeaza pe aceleasi functii si resposabilitati ca unul integral fericit. Cu o singura diferenta: cei doi parteneri nu sunt in totalitate fericiti unul cu celalalt. Mariajul semifericit functioneaza mai mult ca un parteneriat sau ca o prietenie, lipsindu-i insa elementele cheie care fac ca o casnicie sa fie mai mult decat atat. Intre cei doi intervine plictiseala si distanta, insa comoditatea si confortul ii tine in continuare laolalta. Mariajul semifericit, spune Pamela, “imbraca o nuanta de gri. Nu este intru totul nefericit, insa nici intru totul reusit”. Cum stii ca esti intr-un astfel de mariaj? “Cand in intervalul aceluiasi minut iti spui ca nu te mai imaginezi ramanand nicio secunda in acea casnicie si in minutul urmator iti spui ca nu te-ai vedea niciodata plecand din acea casnicie.” Sotii au uneori sentimentul ca sunt prinsi intr-un mariaj gresit, care nu este tocmai cum ar trebui sa fie. Alteori cred ca se insala si ca de fapt asteptarile lor cu privire la natura casniciei sunt prea inalte. Adevarul? Cei doi soti sunt prinsi intr-un mariaj doar pe jumatate fericit.

Citeste si:
Psihologia culorilor: Proprietățile psihologice ale celor 11 culori...
Psihologia culorilor:...


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri