Conferinta Internationala "Migration in the Context of Globalisation: Women's Human Rights at Risk?", organizata de catre reteaua internationala WIDE, a ridicat pe tapet portretizarea femeii ca "ingrijitoare" acasa, in sitemul sanitar si educational sau in casele altor oameni.

Care este principala problema? In cadrul conferintei anuale WIDE s-a dat un raspuns foarte clar: “Munca domestica nu este recunoscuta ca munca!”. Efortul pe care il depun femeile in casele lor sau in casele altora, pentru a creste copiii, pentru a ingriji batranii si bolnavii, pentru a ingriji locuiinta, este perceput ca “datorie” si nu ca o munca asemeni celorlalte. Si, bineinteles, aceasta munca nu este platita sau este platita foarte putin, in cazul ingrijitoarelor angajate.

Mai mult, aceasta abordare duce la o serie de inechitati sociale. Pentru ca trebuie sa se ocupe si de munca de acasa, femeile isi iau job-uri cu jumatate de norma, deci sunt mai prost platite sau, daca lucreaza cu norma intreaga, ziua lor se prelungeste si cu “indatoririle” de acasa, de care trebuie sa se ocupe numai ele. Iar in familiile din Romania, statisticile arata ca in foarte putine cazuri exista un parteneriat intre barbati si femei, in ceea ce priveste muncile casnice.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar Când vei învăța lecțiile din trecut, vei cunoaște cea mai frumoasă și puternică poveste de iubire Viața este frumoasă dacă știi cum să o trăiești!

Pe scurt, aceasta ar fi si o descriere a “sistemului de ingrijire”, concentrand putin atentia asupra femeilor din Romania.

Andrea Speher de la Universitatea din Götheborg - Suedia a subliniat faptul ca este nevoie de un nou tip de abordare a acestei probleme, care trebuie sa intre neaparat pe “agenda politica”, pentru ca este nevoie de decizia legislativa pentru a apara drepturile femeilor care lucreaza in sistemul de ingrijire. Revenind la cazul Romaniei, stim foarte bine ca Sistemul sanitar si Educatia, care sunt de asemenea parti ale sistemului de ingrijire, primesc cele mai putine resurse guvernamentale, ceea ce duce la imense inechitati sociale. De exemplu, a sublinat Andrea Speher, chiar si in Suedia, care in definitiv este cea mai avansata tara in ceea ce priveste anularea diferentelor dintre barbati si femei, o asistenta dintr-un spital, care are 3 ani de scoala post-liceala, are un salariu mult mai mic decat un instalator fara studii superioare, care munceste in acelasi spital.

Ascultă Radio ZU și mergi la cele mai mari festivaluri din vara lui 2023 2 aspecte de care să ții cont pentru amenajarea unui colț cu piscină în curte Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri