Mirela Tiganas, psiholog clinician specialist, ne impartaseste cateva idei cu ajutorul carora putem sa ne ferim copiii de frica de stomatolog:

Unii specialisti considera ca o parte dintre fricile pe care oamenii le au sunt ancestrale, oamenii nascandu-se cu ele, insa cealalta parte este invatata. Teama de stomatolog se numara printre aceste frici invatate. Pentru ca nu este nevoie neaparat de cuvinte pentru a invata ceva, aceasta teama este invatata din copilarie, inainte chiar sa apara primul dintisor.

Psihologii spun ca toate emotiile si atitudinile parintilor se transmit si copiilor. La fel se intampla si cu atitudinea vis-a-vis de stomatolog. Daca parintii au avut o experienta neplacuta cand au fost la stomatolog, trebuie sa aiba grija sa nu fie auziti si de copilul lor atunci cand o impartasesc altcuiva, daca nu vor ca teama de stomatolog sa fie preluata si de micuti.

Mirela Tiganas - psiholog clinician specialist - ne impartaseste cateva idei cu ajutorul carora putem sa ne ferim copiii de frica de stomatolog.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC! 10 Salopete lungi care conferă eleganță și extravaganță ținutelor de zi 10 Rochii de vară care emană energie și feminitate

1. Familiarizeaza copilul cu periuta de dinti si cu stomatologul

Un prim pas in a contracara teama de stomatolog ar fi ca, de cand le cresc primii dintisori, parintii sa-si familiarizeze copiii cu periuta de dinti, sa le povesteasca de unde vine dintisorul, cum trebuie sa aiba grija de el si sa se bucure de fiecare data cand apare vreun dintisor. „Atunci cand durerea insoteste aparitia dintisorilor, parintii nu trebuie sa faca din asta o tragedie, ci sa „normalizeaza” situatia, povestindu-le copiilor, cu sinceritate, ca si ei s-au confruntat cu aceasta problema si sa caute solutii care i-au ajutat sa calmeze durerea” spune psihologul Mirela Tiganas.

2. Creeaza o poveste

Psihologul Mirela Tiganas spune ca parintii ii pot crea copilului o poveste in care sa-i spuna cum animalutul sau personajul sau preferat a fost si el in aceeasi situatie, ce ganduri si emotii avea, cum le-a gestionat si ce placut a fost la stomatolog.

10 rochii maxi superbe pentru zilele calde de primăvară 10 Fuste superbe și cu preț ultraredus, pe care să le porți cu drag Ce măsuri vor lua ministerele pentru a economisi 10 miliarde de euro de la bugetul statului: salariile și angajările la stat, înghețate

3. Nu ameninta copilul cu stomatologul

Parintii trebuie sa le explice copiilor ce e acela un stomatolog si, foarte important, sa nu ii ameninte, nici macar in gluma, cu mersul la stomatolog sau la doctor. Expresii precum „Daca nu esti cuminte, te duc la doctor!” sau „Daca nu faci X te duc la doctor!” sunt extrem de nocive si nu fac decat sa creasca anxietatea copilului in relatie cu medicii.

4. Evita relatarea de experiente neplacute cu stomatologul

De asemenea, parintii nu trebuie sa le citeasca copiilor povesti in care vreun personaj a trait o experienta negativa la stomatolog si trebuie sa fie foarte atenti la ce desene se uita copilul lor deoarece comportamentele si atitudinile se invata si pe aceasta cale.

Foto int: gpointstudio / Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri