16 Octombrie 2015 publicat în Familie 121 share-uri

"Parintii-elicopter" sunt cei care “survoleaza” in permanenta in jurul copiilor, le ofera atentie excesiva, sunt obsedati de control, hiperprotectivi, ii supravegheaza si ii ajuta in orice activitate intreprind si pentru care o cazatura din copac capata conotatii tragice.

Prioritatile oricarui parinte responsabil sunt, cu siguranta, sanatatea si siguranta propriului copil. Este firesc sa il ajuti, sa incerci sa il protejezi sau sa il ghidezi sa nu se puna singur in pericol. Dar stii cand sa te opresti?

Notiunea de parinte-elicopter este din ce in ce mai intalnita si discutata. Parintii-elicopter sunt cei care “survoleaza” in permanenta in jurul copiilor, le ofera atentie excesiva, sunt obsedati de control, hiperprotectivi, ii supravegheaza si ii ajuta in orice activitate intreprind si pentru care o cazatura din copac capata conotatii tragice. La polul opus al spectrului de parentaj se afla parintii sustinatori ai unei copilarii libere, care isi lasa copiii in deplina libertate si care (in mod ideal) invata singuri din propriile greseli.

Copilaria libera si neingradita nu produce neaparat copii nestapaniti si salbatici, dar “planarea” continua in jurul lor le poate dauna mai mult decat un genunchi zgariat sau brat fracturat. Iata cateva sfaturi pentru a creste un copil echilibrat si fericit si a te tine departe de notiunea de parinte-elicopter:

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ești eroina de care ai nevoie în propria poveste! Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru? Persoana potrivită te va face să te îndrăgostești de tine, în primul rând

7 Sfaturi pentru a creste un copil echilibrat si fericit si a nu fi un "parinte-elicopter"

1. Sa nu faci pentru copil ceea ce poate face singur pentru sine insusi. Este mult mai usor sa il hranesti sau sa il imbraci tu, insa pe termen lung parintii care ii incurajeaza sa se descurce pe cont propriu cu aceste mici sarcini actioneaza cel mai bine. Intr-o buna zi vor trebui sa se descurce fara tine. O veche zicala englezeasca spune ca cei mai puternici copaci cresc in cele mai vantoase locuri. Daca ii usurezi la maximum viata acum, nu va fi pregatit sa faca fata dificultatilor de mai tarziu.

2. Nu te mai ingrijora. Deseori, in conversatiile cu alti parinti, preocuparile si grija pentru copii constituie subiectul principal de discutie, iar daca nu impartasesti aceasta tendinta este ca si cum ar fi ceva in neregula cu tine. Ingrijorarea si preocuparea par a fi sinonime cu iubirea, in acest context social. Insa a fi parinte inseamna sa inveti sa accepti faptul ca succesul, siguranta si fericirea copiilor nu stau in totalitate in puterea ta. Copiii trebuie sa devina siguri si increzatori in propriile puteri si abilitati. Iar acest lucru se intampla doar daca nu sunt ajutati si dadaciti in permanenta.

Atunci când nu mai crezi în nimic, îți rămâne o singură variantă: Să crezi în tine! Viața este frumoasă dacă știi cum să o trăiești! Ai grijă întotdeauna de mâinile care te-au crescut

3. Fii constient(a) cu privire la daunele fizice si psihice. Copiii cu parinti-elicopter sunt mult mai putin dispusi sa initieze sau sa se integreze in joaca libera cu alti copii, fac mult mai putina miscare in aer liber, iar indrumarea excesiva si independenta limitata au efecte negative asupra psihicului, de asemenea, crescandu-le riscul de a deveni anxiosi si depresivi.

Foto int: Paul Vasarhelyi / Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri