Potrivit estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), peste 70% dintre femeile decedate in urma unor acte de violenta au fost ucise de partenerii lor de viata. Femeile cu varste cuprinse intre 15 si 44 de ani sunt expuse unui risc mai mare sa fie violate si abuzate decat sa se imbolnaveasca de cancer sau malarie. La nivel mondial, cel putin una din trei femei a fost abuzata sexual.

Prin toate actiunile intreprinse, organizatorii si partenerii vor sa scoata la lumina un fenomen care, de cele mai multe ori, este trecut cu vederea. Seria de sapte filme documentare, care va fi difuzata de TVR si va rula pe ecranele cinematografului Union, ale Museo Cafe si la Casa ONU este ecoul vocilor femeilor din intreaga lume care au supravietuit abuzurilor. De asemenea, prin intermediul pieselor de teatru asociate campaniei, publicul va fi adus mai aproape de suferinta si drama acestor femei.

FILM

Introduse de Annie Lennox, cele 7 filme din seria Femei in linia intai sunt o relatare dura si onesta a razboiului secret impotriva femeilor. In Republica Democrata Congo: Gaseste-i un nume se prezinta violul ca arma de razboi; in Turcia: Crimele in numele onoarei se spune povestea femeilor fortate sa se sinucida ca modalitate de a masca traditia uciderii in numele onoarei; in Nepal: Evadare la limita -o mama de 24 de ani ajuta autoritatile sa-l prinda pe cel care a traficat-o; in Mauritania: Cum demonstrezi un viol vedem care sunt consecintele unei legi prin care o femeie risca sa faca inchisoare daca indrazneste sa acuze un barbat de viol; in Austria: Cartonasul Rosu descoperim noua lege din aceasta tara prin care barbatii violenti sunt evacuati din casele lor; iar in Columbia: Justitie in zona mortii si in Maroc: Niciodata urmarim povestile unor femei care au dat dovada de un curaj extraordinar in fata violentei.

TEATRU

In "Extrem" - Teatrul ODEON, William Mastrosimone trateaza problema violului, a agresiunii impotriva femeilor si a victimelor care, deseori, nu au castig de cauza in fata legii, din pricina lipsei dovezilor. Extrem este povestea unei femei, atacata in propria sa casa de catre un violator. Ea reuseste sa faca fata atacului, chiar sa rastoarne situatia, victima preluand controlul asupra calaului. Dilema ei insa de-abia acum incepe: sa-l elibereze pe agresor riscand astfel un nou atac, sa declare totul politiei in ciuda faptului ca, din lipsa de dovezi, ar putea sa fie socotita drept mincinoasa sau sa il ucida pe atacator, devenind astfel o criminala ca si el?


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri