Potrivit estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), peste 70% dintre femeile decedate in urma unor acte de violenta au fost ucise de partenerii lor de viata. Femeile cu varste cuprinse intre 15 si 44 de ani sunt expuse unui risc mai mare sa fie violate si abuzate decat sa se imbolnaveasca de cancer sau malarie. La nivel mondial, cel putin una din trei femei a fost abuzata sexual.

"Gabriela si-a extirpat un ovar" - Trupa A$ . Piesa este povestea unui cuplu uzat, tinut in viata doar de proiectiile unui trecut indepartat revenind obsedant precum o vina. Totul porneste de la o cearta avand ca tema "ovarele Gabrielei". Tensiunea dintre cei doi creste, pana cand ceva se intampla si …

Violenta impotriva femeii este o realitate crunta, iar estimarile ONU arata ca abuzurile nu numai ca persista, ci sunt in crestere. Din pacate, de cele mai multe ori, aceste fapte fie nu sunt cunoscute, fie sunt ignorate. Strans legata de valori si traditie, adanc inradacinata in mentalitate, in felul in care sunt considerate femeile, aceasta realitate este greu de acceptat si, cu atat mai greu, de schimbat.

"Nu exista o reteta pentru a combate violenta impotriva femeii. Ceea ce functioneaza intr-o tara nu poate sa dea aceleasi rezultate intr-un alt stat. Fiecare natiune trebuie sa gaseasca o strategie potrivita ei", a declarat Jan Sorensen, Coordonator rezident al activitatii ONU in Romania. "Exista, totusi, un adevar universal, aplicabil in toate tarile, culturile si comunitatile: violenta impotriva femeii nu poate fi niciodata acceptata, scuzata sau tolerata", a spus la randul sau Marlene Francois-Lays, reprezentantul UNFPA in Romania.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. EXCLUSIV Sfaturile primei românce care a cucerit vârful Annapurna pentru copiii care vor să facă alpinism: Să înceapă gradual, să nu se implice din prima în ceva dificil

Costurile violentei impotriva femeii - directe sau indirecte - sunt uriase si sunt suportate de noi toti. Costurile directe tin de serviciile de tratare si de sprijinire a femeilor abuzate si ale copiilor acestora si de anchetarea si judecarea agresorilor. Costurile indirecte includ pierderea locurilor de munca.Femei in umbra. Umbre.

Sursa: 9am.ro.

Citeste si alte articole pe 9am.ro. Noi iti recomandam urmatoarele:

Cum incepi o afacere pe timp de criza

Plaga secolului al XXI-lea, descoperita de cercetatori

Si tu poti fi un geniu!


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri