31 Iulie 2014 publicat în Familie 10 share-uri

Parentingul strategic presupune abordarea rolului de parinte in relatie cu toate aspectele vietii, DAR mai ales cu aspectele de viata ale copilului.

de Oana Popescu-Argetoia - Expert Garbo
www.oanapopescuargetoia.ro

_________

Toti parintii stiu, sau cel putin asa declara, ca ceea ce vor pentru copiii lor este sa fie sanatosi, sa fie fericiti, sa cunoasca succesul in viata etc. Asa au gandit pentru majoritatea dintre noi si parintii nostri, insa multi dintre ei au facut-o in locul nostru.

Sa proiectezi ca parinte propriile dorinte asupra viitorului copilului tau este ca si cum ai spera ca cineva, altcineva totusi, sa traiasca tot ce nu ai putut tu sau nu ai avut ocazia, sau nu ai stiut cum sa o faci. Este ca si cum, odata cu aparitia copilului tau se naste ocazia de a face ceva in sensul recuperarii unui timp trecut si poate irosit, cu voia ta sau fara voia ta.

Sau aplicam orbeste traiectoria care ne-a fost si noua trasata: trebuie sa mearga copilul la scoala, acolo o sa-l invete cunostintele necesare, apoi va face o facultate si isi va gasi ceva de munca.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Sweeteria deschide prima cofetărie - ciocolaterie fără zahăr din România în Destiny Park

Un trai constient a devenit o cerinta din ce in ce mai necesara. Sa traim in respect fata de realitate este o cerinta, o dovada de folosire inteligenta a gandirii pe care toti o posedam. Realitatea este ca traim un timp al schimbarilor rapide si ca normele nu mai sunt atat de rigide si durabile, precum in ultimii poate 100 de ani. Acum se cunosc mult mai multe lucruri in privinta influentei pe care o exercitam asupra copiilor nostri si de asemenea, avem la indemana mult mai multe si mai variate solutii pentru abordarea metodei de parenting pe care sa o abordam. Ne trebuie doar disponibilitatea si deschiderea de a invata. De a ne vedea in lumina adevarata a ceea ce inseamna sa fii parinte. Ne asumam oare?

Cat de bine ar fi sa avem o strategie?

Sa fii parinte si sa iti doresti fericirea copilului tau este cat se poate de natural si de firesc, insa sa iti asumi acest lucru ca fiind doar in puterea ta este o convingere eronata. Este ca si cum ai crede ca ai puterea de a transforma ce gandeste, simte si face copilul tau nu doar acum, ci toata viata lui. Traim prea adesea cu impresia ca le dam copiilor posbilitatea de a alege, dar tot realitatea ne arata ca lucrurile nu stau de fapt asa. Este nevoie de o schimbare de perspectiva asupra noastra, ca parinti.

Spre exemplu, un parinte strategic se vede pe sine ca pe un mijloc prin care copilul sau accede la statutul de adult independent sanatos psihic si emotional. Este constient ca el are un rol intermediar intre copil si viata acestuia. Acest parinte stie ca este mai important sa vegheze la dezvoltarea interioara a copilului sau, axandu-se pe cum invata copilul sa gandeasca, cum invata copilul sa simta si cum invata copilul sa se comporte. Acest parinte se straduieste sa se mentina constient de faptul ca propriul sau copil este totusi o fiinta separata de sine si ca acesta are dreptul de a-si construi o viata dupa bunul sau plac.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri