26 Noiembrie 2012 publicat în Familie 105 share-uri

Cu toate ca barbatii fug de casatorie, casnicia are numeroase efecte pozitive si benefice asupra barbatilor.

Barbatii casatoriti au o functie cognitiva mai buna si un risc mai scazut de Alzheimer

A fi casatorit a fost totodata pus in legatura cu o functie cognitiva mai buna, cu un risc mai scazut al imbolnavirii de Alzheimer, cu un nivel al zaharului din sange mai aproape de normal, cu recuperari mai bune ale pacientilor barbati internati in spitale.

“Beneficiile mariajului asupra sanatattii sunt atat de puternice incat un barbat casatorit, avand o boala de inima, traieste in medie, cu 1400 de zile (aproape 4 ani mai mult decat un barbat necasatorit cu o inima bolnava”, spune Scott Haltzman, MD, profesor asistent in cadrul Departamentului de Psihiatrie si Comportamant Uman al Universitatii Brown, autor al cartii "The Secrets of Happy Families: Eight Keys to Building a Lifetime of Connection and Contentment'  intr-un articol pe www.everydayhealth.com.

Totodata, pe acelasi site se arata ca un barbat casatorit care fumeaza un pachet pe zi poate trai la fel de mult ca un barbat divortat care nu fumeaza.  Divortul sau separarea maritala dubleaza riscul de sinucidere la barbati.

Casatoria are o influenta pozitiva asupra reducerii consumului de substante periculoase. Barbatii casatoriti consuma mai putin alcool, marijuana sau cocaina decat cei care nu sunt casatoriti, sugerand ca o viata domestica stabila poate promova o sanatate mai buna. Femeile isi pot ajuta sotii sa iti tina obiceiurile de a bea sub control.

Exista o probabilitate mai mare ca barbatii casatoriti sa renunte la fumat decat cei single. In schimb, exista o probabilitate mai mare ca barbatii divortati sa fumeze.

Barbati casatoriti cu femei educate sunt mai sanatosi si au o rata de deces mai scazuta, se arata pe acelasi site, facandu-se referire la un studiu din 2009. Femeile inteligente si educate din lumea contemporana promoveaza sanatatea in familiile lor.

Conform cercetarilor facute in diverse zone ale lumii, moartea unui partener creste probabilitatea imbolnavirii sau inabilitatii partenerului care a supravietuit . Se pare ca din acest punct de vedere barbatii sunt mai vulnerabili decat femeile. Atunci cand se afla din nou pe cont propriu, alimentatia sanatoasa si obiceiurile sanatoase ale barbatilor au tendinta de a se deteriora. In acest caz, barbatii au tendinta, mai mult decat femeile, de a se izola. Un studiu efectuat in Boston asupra a 1667 de barbati arata ca, dupa decesul partenerei de viata, nivelurile de testosteron ale barbatilor au scazut simtitor.

Foto fr si main: By goodluz /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri