Atractia fata de o persoana depinde de feed-back-ul primit de la aceasta. Fiecare experienta impartasita, da posibitatea ca partenerii sa verifice daca au puncte de atractie comune, "daca suntem compatibili" ar spune ei. Daca li se pare ca au o multime de lucruri in comun, vom incepe sa-si exploreze reciproc aspiratiile sa veda daca pot impartasi un viitor impreuna.
Atractia fata de o persoana depinde de feed-back-ul primit de la aceasta. Fiecare experienta impartasita, da posibitatea ca partenerii sa verifice daca au puncte de atractie comune, "daca suntem compatibili" ar spune ei. Daca li se pare ca au o multime de lucruri in comun, vom incepe sa-si exploreze reciproc aspiratiile sa veda daca pot impartasi un viitor impreuna. Cand partenerii vorbesc despre visurile si aspiratiile lor, ei impartasesc valorile personale si prioritatile lor. Ei pot sa raspunda diferit la intrebari de genul : "Daca ai castiga un miliard de lei ce ti-ar placea ce sa faci cu ei’"? (altfel spus, care sunt lucrurile care te fac fericit ). "Daca ai avea doar trei lucruri pe o insula pustie care ar fi acestea"? (cu alte cuvinte, care sunt cele mai importante lucruri pentru tine) Un raspuns de genul : "As cumpara pentru noi o casa noua" suna diferit fata de "Mi-as cumpara o masina sport". Persoana care uita sa mentioneze partenerul printre cele trei lucruri pe care le-ar dori pe insula este posibil sa nu fie pregatita suficient pentru a se angaja in relatie.

Cum decid oamenii cu cine sa se casatoreasca?

Decizia de a alege partenerul cu care sa formeze un cuplu este sustinuta de motivatii constiente si inconstiente ale individului. Sociologii si psihologii sunt de parere ca alegerea partenerului este motivata atat de similaritatile dintre cei doi parteneri cat si de complementaritatile acestora. Oamenii sunt atrasi de cei care le sunt asemanatori din punct de vedere al valorilor si normelor socio-culturale sau al statulului profesional, dar si de cei care le sunt diferiti. Partenerii apreciaza in mod paradoxal si diferentele sau ceea ce nu regasesc in ei insisi dar descopera in ceilalti. Studiile au relevat faptul ca, desi similaritatile joaca un rol esential in alegerea maritala, complementaritatile socio-culturale si ale trasaturilor de personalitate devin esentiale pentru mentinerea coeziunii cuplului. Spre exemplu, experientele similare impartasite initial pot constitui un punct de atractie reciproca insa maniera in care fiecare a rezolvat situatia poate fi diferita si completeaza strategia proprie.

Relatia de cuplu este matricea dezvoltarii si maturizarii personalitatii


Pe masura ce relatia evolueaza partenerii nu raman la fel. Sotii se dezvolta atat in cuplu cat si fiecare separat. Ei se maturizeaza si fiecare are ritmul sau de dezvoltare emotionala si socio-profesionala. Nevoile lor se schimba, la fel si nevoile relatieii. Gusturile se schimba si tot astfel se schimba si prioritatile. Fiecare partener isi defineste statutul socio-profesional, isi schimba sau diversifica rolurile (de la student la angajat, sotii devin si parinti). Motivatiile alegerii initiale se pot modifica si prin urmare dinamica vietii de cuplu are un alt ritm. De multe ori schimbarile aduc odata cu ele si stari tensionale. In perioadele de tranzitie, de acomodare la noile conditii, partenerii au pentru un timp sentimentul ca nu se cunosc atat de bine pe cat au crezut. Adesea ei spun ca au din ce in ce mai putine lucruri in comun, cu atat mai putin visurile de la inceput. Chiar daca visurile sunt diferite pentru un timp, nu inseamna ca nu vor devenii comune pe viitor. Cand ambii parteneri se schimba si "cresc" impreuna, poate fi o experienta de
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ești eroina de care ai nevoie în propria poveste! Leagăn pentru toată copilăria Ai grijă întotdeauna de mâinile care te-au crescut

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri