De ce impartasim informatii pe Facebook?

12:08, 26 August 2011 publicat în Entertainment

De cele mai multe ori, Facebook reprezinta cea mai buna sursa de informatie pentru noi. De ce? Fiindca prietenii din retea nu isi vor retine niciodata instinctul de a impartasi ultimele noutati din domeniul care ii intereseaza cel mai tare.

Ca sa demonstreze aceasta ipoteza, Berger a impartit in doua grupuri voluntarii care au participat la cercetarea sa. Unui grup i s-a cerut sa alerge pentru cateva minute pe loc, activitate care cauzeaza o stare de excitatie, in timp ce al doilea grup a ramas pe loc. Apoi, toti voluntarii au fost rugati sa citeasca un articol neincitant si imediat apoi au fost intrebati daca si-ar dori sa impartaseasca informatia si altora.

Participantii din grupul alergatorilor au raspuns mai degraba afirmativ. Intr-un alt test, o parte dintre subiecti a trebuit sa urmareasca un film banal, in timp ce restul participantilor au privit un film ce provoca stari de anxietate. Si in acest caz, persoanele agitate au raspuns afirmativ la intrebarea daca ar impartasi informatia respectiva cu altii.

Citeste si:
ÎNVAȚĂ SĂ SUPRAVIEȚUIEȘTI APOCALIPSEI ZOMBIE, ÎN NOILE EPISOADE DIN...
ÎNVAȚĂ SĂ SUPRAVIEȚUIEȘTI...

Acest obicei poate fi explicat insa nu doar fiziologic. "A spune ceea ce stii" sta la baza relatiilor interumane. Joshua Gowin specialist in neurostiinta de la Universitatea Texas Health Science Center spune ca acest obicei al impartasirii este o forma de consolidare a relatiilor cu ceilalti, prin intermediul unui articol pe care l-a publicat in revista Psychology Today.

Sa impartasesti informatii este “sursa prieteniei”, considera Gowin. Acest obicei uman care astazi se manifesta foarte pregnant in retelele de socializare online reprezinta modalitatea prin care oamenii leaga prietenii, pe care mai apoi reusesc sa le mentina in acelasi fel. Impartasirea cunostintelor ii tine pe acestia mai aproape unii de ceilalti. Cercetatorul citeaza persoane aflate in relatii de prietenie indelungate care au spus ca impartasirea acelorasi valori, exprimate prin interemediul informatiilor, i-au ajutat pe acestia sa isi pastreze relatii foarte stranse cu prietenii.

Citeste si:
„FACEM ORAȘUL FAPTELOR BUNE DE PAȘTE! Din 24 Aprilie ne mutăm în...
„FACEM ORAȘUL FAPTELOR BUNE...

Din perspectiva personala cred ca toti putem admite ca ambele ipoteze avansate de catre cei doi cercetatori sunt corecte. Mai intai simtim acel entuziasm de nestavilit in momentul cand gasim o informatie care ne place, apoi o dam mai departe prietenilor apropiati sau mai putin apropiati, apasand butonul de share pe Facebook sau Twitter.  Cu siguranta ne simtim cel mai aproape de aceia care ne impartasesc starea, cei care au acelasi tip de reactie in fata unei anumite informatii pe care o furnizam. Uneori se intampla sa ne intalnim la o cafea sau la un suc ca sa discutam acea noutate, nu? Asa se tes relatiile in ziua de astazi. “Povestile ii tin pe oameni aproape”, spune Joshua Gowin.

I.S.

Foto front si main:  By Kaspars Grinvalds /Shutterstock


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri