Frida Kahlo, o artista mai mare decat Salvador Dali

Frida Kahlo (1907- 1954) a fost o artista mexicana, acum devenita o figura iconica a artei. Descoperindu-i arta si aflandu-i povestea de viata, am exclamat de nenumarate ori: "FRIDA a fost mai mare decat Salvador Dali."

Frida Kahlo a fost o desavarsita auto-portretista. Ea a folosit culori vibrante pentru a vorbi despre emotiile ei puternice. Frida s-a nascut in vremuri tulburatoare, a trecut prin saracie, a avut poliomelita in copilarie si a trecut printr-un teribil accident de tramvai care a lasat-o cu mari dureri si o coloana afectata pentru tot restul vietii.

Frida Kahlo a purtat o dragoste suprema pentru pictorul mexican Diego Rivera desi acesta o facea sa sufere in nenumarate feluri. Ea a continuat sa il iubeasca cu devotiune si daruire…

In ciuda suferintelor, Frida Kahlo a lasat un numar impresionant de lucrari valoraoase. In majoritatea, Frida se auto-portretiza „Ma pictez pentru ca adesea sunt singura si pentru ca sunt personajul pe care il stiu cel mai bine.”

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă)

Frida Kahlo este cea mai populara pictorita din toate timpurile. Si, ori de cate ori am intrat in contact cu arta sa, am simtit ca inca si mai mare ar trebui sa fie aprecierea pentru aceasta artista. Mi-am exclamat adesea: „Frida e mai mare decat Dali!”.

De altfel, arta ei a fost gresit asimilata Suprarealismului - „eu nu pictez vise sau cosmaruri, eu pictez realitatea mea”, spunea artista. Iar realitatea ei tulburatoare, si ochii aceia patrunzatori si negri ne privesc din tablorurile sale. La Frida Kahlo culorile vii nu vorbesc despre fericire; in mod paradoxal, la Frida, culorile vorbesc despre suferinta. O suferinta pe care artista reusea sa o depaseasca prin arta.

„Durerea, placerea si moartea nu sunt nimic mai mult decat procese ale existentei. Chinul revolutionar in acest proces este chiar poarta catre inteligenta.” - Frida Khalo.

Frida Kahlo, astazi pop icon si inspiratie pentru creativii din intreaga lume! Iat-o pe Frida pe coperta Vogue - Mexic:

Dragostea inseamna iertare

…putem invata de la Frida

„Am avut doua mari accidente in viata mea: Cea cu tramvaiul si Diego; Diego e de departe cea mai rea”.
Frida s-a casatorit de foarte tanara cu pictorul Diego Rivera, intre ei fiind o diferenta de 20 de ani. Frida avea 22 de ani, iar Diego avea 42. Chiar daca nici prietenii nici familia nu au fost de acord cu aceasta insolita comuniune dintre „porumbita si elefant”
, Frida a continuat sa il iubeasca pe Diego pana la sfarsitul vietii in ciuda tuturor durerilor pe care i le cauza.


Autoarea articolului sub impactul operei Fridei Kahlo

Puteti vedea opera completa pe acest site: www.frida-kahlo-foundation.org

Iar in acest clip sunt stranse cele mai celebre picturi de Frida Kahlo:

Dragostea este inexplicabila

Ce o tinea pe Frida atat de strans in mrejele acelei iubiri? „…casatoria dintre Frida si Diego este ca o uniune dintre un elefant si o porumbita”, obisnuia sa spuna mama artistei.

Totusi asa putem sa intelegem ca intr-adevar, dragostea este de neinteles.

Frida Kahlo - autoportret

Tragedia e ridicola!

„Nimic nu valoreaza mai mult decat rasul. Iti da forta sa razi si sa te abandonezi, sa fii liber. Tragedia este cel mai ridicol lucru.”

Poate ca acesta este cea mai importanta lectie de viata care ne poate ramane de la Frida Kahlo..

Foto homepage: Shutterstock.com; pictorita, artista

Foto Diego si Frida: Wikipedia


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri