18 Februarie 2013 publicat în Cultura 9 share-uri

Sambata seara, filmul romanesc a fost pentru prima data laureat cu cea mai inalta distinctie la Berlin! Regizorul roman Calin Netzer a primit premiul pentru 'Cel mai bun film', in competitia oficiala a Festivalului de Film de la Berlin, iar Ursul de Aur a ajuns ieri seara in Romania, alaturi de echipa filmului Pozitia copilului.

Este aproape un vis ceea ce se petrece in cinematografia romaneasca in ultimii ani, regizorii romani primind premiu dupa premiu. S-a tot vorbit despre "noul val din cinematografia romaneasca", dar incepe sa devina destul de clar ca vorbim de fapt despre un adevarat "tsunami"!

Impreuna cu premiul Palme d’Or castigat de catre Cristian Mungiu in anul 2007 pentru filmul “4 luni, 3 saptamani si doua zile”, Ursul de Aur pe care l-a primit Calin Netzer este o imensa realizare pentru cinematografia romana. Din nou, numele romanilor s-au auzit la cele mai importante canale de stiri, iar criticii de film au laudat genialitatea cineastilor nostri.

Trebuie sa mai mentionam ca succesul fulminant din ultimii ani al cineastilor romani se datoreaza unei intregi comunitati de pasionati si specialisti in film, o intreaga generatie de oameni extraordinari care, in ciuda obstacolelor pe care in general le intampina cultura romana in spatiul autohton, reusesc sa performenze la un nivel extrem de inalt.

La Berlin, alaturi de regizorul Calin Netzer s-a aflat si producatoarea romana Ada Solomon, nume foarte cunoscut in industria cinematografica si o persoana datorita careia multe filme romanesti multi-premiate exista. Ada a avut un discurs memorabil la Berlin, in care nu a uitat sa mentioneze faptul ca tot mai multe femei s-au afirmat in aceasta industrie, in ultima perioada.

De asemenea, Ada a mentionat performanta actoriceasca nemaipomenita pe care a avut-o actrita Luminita Gheorghiu in filmul premiat cu Ursul de Aur.

In rolurile principale ii mai regasim pe: Bogdan Dumitrache, Florin Zamfirescu, Natasa Raab, Ilinca Goia, Vlad Ivanov, Mimi Branescu.

“Pozitia copilului” vorbeste cu dramatism, emotie, dar si cu umor, despre relatia dintre o mama dominatoare si fiul sau adult. Este un film despre traumele sufocarii copiilor prin dragoste si despre amprentele pe care le lasa parintii asupra personalitatii acestora.

In acelasi timp, filmul este o radiografie a high-class-ului romanesc contemporan si vorbeste despre trafic de influenta si coruptie la nivel mic in institutiile de baza ale societatii si extensiile acestora asupra intregului sistem socio-economic din Romania de azi.

Filmul va avea premiera in Romania, in data de 8 martie 2013. Urmariti toate noutatile cu privire la film sau echipa acestei productii, prin intermediul paginii oficiale de Facebook - Pozitia Copilului.

Adera si tu la bucuria generala pricinuita de castigarea Ursului de Aur, prin intermediul unui mesaj postat in josul acestui articol! Felicitari inca o data, cineastilor romani! Exprima-ti si tu bucuria!
 

Foto fr si main: By Razoomanet /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri