Idei de amenajare a livingului

12:08, 16 August 2018 publicat în Casa-Gradina

Livingul trebuie să aibă un design confortabil, funcțional, primitor și care să ne ajute să ne reîncărcăm cu energie.

Livingul, camera de zi sau sufrageria, cum se numește la noi, este poate cea mai importantă cameră a locuinței, locul cel mai tranzitat și unde familia se poate relaxa, unde este canapeaua și televizorul, unde ne primim oaspeții, unde înțelegi semnificația termenului de cămin, unde socializăm ca în jurul focului din copilăria umanității.

De aceea, livingul trebuie să aibă un design confortabil, funcțional, primitor și care să ne ajute să ne reîncărcăm cu energie. Proiectul de amenajare al livingului trebuie să ia în calcul dimensiunea încăperii și stilul care trebuie să fie pe placul tuturor membrilor familiei.

Citeste si:
3 piese de mobilier de serie în care să investești în 2021
3 piese de mobilier de serie...

Proiectul de amenajare al livingului

Cel mai adesea vom opta pentru livingul modern, acesta fiind un stil de design interior care tinde ușor spre neutralitate, având ca scop crearea unui ambient aerisit, prietenos și proaspăt, în care oricine se poate regăsi și simți bine. În plus, este o amenajare ușor de realizat, având nevoie doar de câteva idei de design, un mobilier cât mai simplu, chiar ușor spre minimalist și o schemă de culori adecvată.

Poți alege orice stil de decorare, însă trebuie să ții cont și de faptul că livingul trebuie să fie în armonie cu designul întregii locuințe și ar fi nepotrivit să amenajezi camera de zi într-un stil clasic când toată casa are un design modern.

Citeste si:
5 Ceaiuri extraordinare cu arome de Crăciun
5 Ceaiuri extraordinare cu...

Este deosebit de important să stabilești scopul pe care îl va îndeplini această încăpere, dacă este pentru relaxare sau vrei să servești și masa cu întreaga familie, cât de mult timp vei petrece în living sau dacă ai nevoie de un șemineu. Aceste răspunsuri te vor ajuta să restrângi gama de stiluri și să alegi ce se potrivește cel mai bine pentru tine.

Amenajare living open space cu bucătărie

Pentru o garsonieră sau un apartament cu bucătărie foarte mică, unde structura de rezistență permite modificarea, soluția amenajării unui living open space poate ajuta la maximizarea utilizării spațiului și creerea unei zone ce facilitează funcționalitatea.

Încăperea astfel creată, cu o extensie a holului de intrare, va fi deosebit de practică dar și ușor de amenajat, păstrând aceași schemă de culoare pentru hol și living, pentru ca ele să pară în continuare. Masa de bucătărie, bancul de lucru sau un bar îngust vor face o aparentă împărțire a spațiului , economisind astfel destul de mult spațiu, iar în funcție de acesta canapeaua se poate aranja la perete sau în mijlocul camerei cu fața la bibliotecă și sau televizor.

Amenajare living mic și îngust

Amenajare livingului mic și îngust are nevoie de un design care să mărească optic camera și să o deschidă, fără a pierde din confort și funcționalitate. Amenajarea unui living în alb este una dintre cele mai bune soluții pentru a da spațiului un aspect aerisit și larg, indiferent de mărimea încăperii. La fel de potrivite sunt și nuanțele deschise de bej, gri sau ivoire.

Piesele de mobilier compacte se potrivesc cel mai bine, dau un aer aerisit și nu încarcă prea tare. Corpurile înalte măresc funcționalitatea și pot fi ușor compensate cu ajutorul decorațiunilor.

Amenajare living modern

Un design modern face ca un living să fie folosibil zi de zi și tranzitat de toată familia, îmbinând confortul cu funcționalitatea. Mărimea încăperii face posibilă amenajarea a două zone de interes, una pentru ședere și una pentru amenajarea unui bar sau chiar a unei zone de dining. Decorațiunile, schema de culori și iluminatul pot juca un rol important în delimitarea spațiului și accentuarea zonelor de interes.

Amenajare living clasic

Designul clasic în living se potrivește persoanelor tradiționaliste, ce preferă un decor elegant și o amenajare luxoasă. Stilul clasic face legătura dintre prezent și trecut. Piesele masive de mobilier dispun de spații suficiente pentru depozitare, bibliotecile mari din lemn masiv, fotoliile tapisate cu piele, argintarul sau biroul cu detalii lucrate manual sunt piese specifice acestor livinguri clasice și sofisticate. Un alt element specific stilului clasic este amenajarea unui cu loc de luat masa. Designul clasic se referă la culori în tonuri de maro și wenge, cu decorațiuni în aceași paletă de culoare. În decursul timpului s-a creat și un stil clasic cu design contemporan în culori deschise.

Amenajare living în stil eclectic

Stilul eclectic îmbină stilul urban cu cel vintage, pentru a crea un living plin de culoare, cu piese de mobilier diferite, dar care se completează excelent. Stilul eclectic poate pare aglomerat sau chiar haotic, însă el oferă camerei de zi o energie aparte și este potrivit pentru persoanele moderne, care au pasiune pentru mobilierul vintage. Designul eclectic arată foarte bine în amenajarea unui living la mansardă sau în amenajarea unui living înalt, pentru că lumina naturala îi va da un farmec aparte.

Amenajare living în stil rustic

Stilul rustic este un stil de design foarte popular celor ce apreciază lucrurile unice, lucrate manual, precum și persoanelor romantice sau nostalgice, ce nu se despart ușor de obiecte cu valoare sentimentală pentru ei. Acest stil pune accentul pe valorile tradiționale. Livingul în stil rustic dispune de pereți cu piatră decorativă sau lambriuri din lemn natur, cu sobe sau cămine prinse în stocaturi, zone vitrate, blănuri sau metale închise la culoare, piesele de mobilier fiind masive și cu un design contemporan, în culori calde de bej, maro și galben, ce se îmbină pentru a da un sentiment de confort și intimitate camerei.

Amenajare living cu șemineu

Un living cu șemineu este apogeul confortului și al căldurii unei locuințe. Simpla contemplare a focului în serile geroase de iarnă îți va da o senzație de relaxare și de liniște interioară. Dacă până acum era destul de complicat să îți pui semineu în living, dacă nu stăteai la casa, acum există numeroase modele de șeminee cochete și elegante, pe care le poți amplasa fără nicio problema în orice cameră de zi.

Este de preferat ca într-un living astfel decorat să nu ai prea multe piese de mobilier, căldura degajată de șemineu putând să deterioreze lemnul. Canapeaua și două fotolii confortabile așezate în fața șemineului putând fi categorisite ca maximul de confort dorit. Decorarea cu rafturi poate mări senzația de intimitate și familie adunată în jurul „căminului”.

Amenajarea living minimalist

Minimalismul este cu adevarat o artă, un stil de viață care promovează confortul și estetica de a trăi cu mai puțin. Deși pare ușor, designul minimalist presupune un efort suplimentar, o casă funcțională și frumoasă în același timp necesită dorință și mai ales disciplină. Alegerea mobilierului poate căpăta noi valențe atunci când păstrăm doar strictul necesar, evidențiindu-se cel cu o mare funcționalitate. Minimalismul este despre cât spațiu vizual îți oferă decorul.

Amenajarea living în stil scandinav

Stilul nordic sau scandinav poate fi aplicat în spaţii foarte diferite, însă designerii de interior îl recomandă în mod special în apartamentele mici de bloc. Ca și stilul minimalist, stilul scandinav face apel la acurateţe şi simplitate, oferind încăperilor un aspect aerisit. Într-un interior scandinav sunt prezente elemente naturale şi care asigură funcţionalitatea spaţiilor. Altfel spus, sunt eliminate excesele de orice fel, amenajarea reducându-se la elementele strict necesare, ferestrele sunt accesorizate cu perdele şi draperii vaporoase, care permit luminii să inunde interiorul, iar mobilierul se reduce la corpuri minimaliste, cu design curat şi simplu.

* Foto by Acaju


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri