In tarile occidentale, moasele beneficiaza nu numai de facultati de profil, dar si de numeroase cursuri de perfectionare. Moasele moderne sunt profesionisti care acorda asistenta medicala holistica, atat pentru femeile insarcinate, cat si pentru nou nascuti.

In acest moment, opinia publica din Romania nu intelege ce inseamna o moasa adevarata. Cuvantul "moasa" este asociat fie cu moasa comunala, fara cunostinte in domeniu, fie cu asistenta de obstetrica din maternitati.

Moasa independenta trebuie sa-si scrie singura istoria in Romania, pentru a nu fi confundata cu ceea ce nu este. Medicul se ocupa de patologie, moasa de fiziologie. Doar ca, in ultimii zeci de ani, medicul a preluat si partea moasei, ocupandu-se el si medicalizand excesiv sarcina si nasterea. Acum este randul moaselor sa-si recastige drepturile, sa atinga un statut profesional de egalitate, de colaborare cu medicii obstetricieni-ginecologi. Mai exact, medicul se ocupa de patologie, de interventie. Cand nu este necesara nicio interventie, medicul nu are ce sa vindece, ce sa repare, iar aici intervine rolul moasei, care asteapta si nu intervine in normalitatea procesului, a explicat Irina Popescu.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Inginerul silvic Sorin Ștefan Decă, numit secretar general adjunct în Ministerul Educației, timp de 6 luni Un broker AVBS Credit a intermediat anul trecut un volum de credite în valoare de aproape 11 milioane de euro

Cum este privita profesia de moasa in alte tari

In tarile occidentale, moasele beneficiaza nu numai de facultati de profil, dar si de numeroase cursuri de perfectionare. Pentru ca pot asista si coodona nasterile acasa, moasele sunt obligate sa aiba contract cu un medic sau cu o unitate medicala care sa preia gravida in clipa in care apar complicatii.

Spre exemplu, Olanda se distinge de celelalte state ca fiind tara cu cele mai multe nasteri la domiciliu. Metoda, considerata in alte parti ale lumii depasita si riscanta, nu numai ca este sustinuta de sistemul de sanatate, dar este o alegere foarte obisnuita. Olanda are o cultura total diferita si un sistem care permite moaselor olandeze sa lucreze independent si asta nu pentru ca moasele sau obstetricienii de acolo sunt diferiti de cei din alte tari, ci metoda olandezilor este concentrata pe acordarea de servicii in favoarea pacientei gravide, luand ce e mai bun din ambele metode (nasterea acasa cu moasa si gestionarea situatiilor de urgenta in colaborare cu medicii).

In Olanda, moasele au apartinut sistemului medical inca din 1972, fiind pe aceeasi treapta cu medicii de familie, dentisti, farmacisti, obstetricieni. Trainingul academic si practic pentru moase s-a situat mereu la cel mai inalt nivel, cu criterii stricte de admitere la facultati (istoric academic, teste de personalitate si comportament). Aceste criterii au condus la formarea unui nucleu de moase foarte bine pregatite, ceea ce se reflecta si in termenul olandez de moasa, care se traduce in romana prin femeie inteleapta.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri