In tarile occidentale, moasele beneficiaza nu numai de facultati de profil, dar si de numeroase cursuri de perfectionare. Moasele moderne sunt profesionisti care acorda asistenta medicala holistica, atat pentru femeile insarcinate, cat si pentru nou nascuti.

Nasterea asistata de moase trebuie sa aiba loc mai ales in spitale si in centre specializate de nasteri

Irina Popescu este de parere ca nasterea acasa nu va fi aleasa de majoritatea gravidelor din Romania. Dar in schimb, nasterea asistata de moase poate sa aiba loc in spitale, in centre speciale de nasteri, nu neaparat acasa. Implementarea sistemului de supraveghere perinatala cu moasa trebuie sa fie facuta la nivel national, atat in mediul urban precum si in cel rural, treptat. Nu este nevoie de promovarea excesiva a nasterii la domiciliu, atat timp cat femeile au dreptul sa aleaga nasterea cu moasa in spital sau in centre de nasteri (inca inexistente la noi).

Centrele de nastere din strainatate functioneaza numai cu moase pregatite si experimentate, dar in Romania, fiind la inceput conceptul, aceste centre ar trebui sa functioneze in imediata apropiere a spitalelor, iar nasterile normale si fara complicatii sa fie gestionate de moase, in colaborare cu obstetricieni, neonatologi etc.

Nu cred ca exista o reticienta a femeilor de a naste cu moasa. Cred ca femeile inca nu cunosc competentele unei moase. Tocmai asta reprezinta o provocare in acest moment: de a a scoate in fata acest specialist, care se ocupa de gravida, e foarte competent si ii ofera pe langa actul medical in sine si sprijin emotional, incurajare.

Nasterea naturala, pe langa avantajele fizice evidente (recuperare rapida, riscuri mult mai mici post-partum) include si un beneficiu psihologic enorm: acela de a da incredere si putere femeii care tocmai a nascut. Este o experienta transformatoare, frumoasa si plina de emotii puternice si pozitive. Totodata este si ce mai vie amintire din viata unei femei. Implicarea si participarea femeii in procesul nasterii are beneficii pe termen scurt si lung. Atunci cand experienta nasterii este traita intr-un mediu sigur, confortabil, in care mama se simte respectata, incurajata si sustinuta, nasterea naturala devine dezirabila pentru orice femeie. Tocmai asta poate aduce moasa in peisaj: umanizarea actului nasterii.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri