9 Mai 2012 publicat în Animalutze 27 share-uri

Dewey. Pisoiul din biblioteca unui mic oras cucereste lumea - O poveste universala despre dragoste, speranta si prietenie.

Bret Witter este editor si scriitor. Crescut in nordul statului Alabama, locuieste in Louisville, statul Kentucky, impreuna cu sotia sa, cei doi copii si motanul Kiki.

Intr-un interviu, la intrebarea „De ce ati scris Dewey?“, Vicki Myron raspundea: „Fiindca mi s-a cerut. De sute si mii de persoane… Astfel, cu ajutorul unui scriitor, am inceput sa astern pe hartie aceste amintiri“. Scris de Vicki Myron in colaborare cu Bret Witter, volumul Dewey. Pisoiul din biblioteca unui mic oras cucereste lumea (Dewey: The Small-Town Library Cat Who Touched the World) a aparut in 2008, intrand imediat pe listele de bestselleruri din Statele Unite.

Este tradus in numeroase tari. Datorita succesului de care s-a bucurat cartea, cei doi autori au publicat in 2010 un alt volum dedicat lui Dewey, Dewey’s Nine Lives: The Legacy of the Small-Town Cat Who Inspired Millions. De asemenea, au scris impreuna mai multe carti pentru copii avandu-l pe Dewey ca personaj principal.

Povestea lui Dewey a inceput intr-o noapte friguroasa de ianuarie a anului 1988. Avea doar cateva saptamani cand a fost aruncat in cutia metalica de recuperare a cartilor apartinand Bibliotecii Publice din orasul Spencer, statul Iowa. Aproape inghetat, este gasit in dimineata urmatoare de Vicki Myron, directoarea bibliotecii – mama singura, ea insasi o supravietuitoare: reusise sa treaca peste pierderea fermei familiei, peste amenintarea unei boli incurabile si peste o casnicie esuata din cauza unui sot alcoolic. Ridicandu-se in doua labute, ca si cum incerca sa-si exprime recunostinta, pisoiul o cucereste imediat.

Existenta lui Dewey, numit astfel dupa sistemul zecimal de clasificare a cartilor, ii va emotiona si ii va incuraja pe locuitorii oraselului Spencer, readucand entuziasmul, speranta si prietenia intr-o comunitate eterogena si dezbinata in urma crizei economice care a lovit centrul Statelor Unite ale Americii la mijlocul anilor ’80.

Curand, Dewey devine subiect pentru articole de ziar, DVD-uri si documentare de televiziune, informatii despre el fiind publicate in gazete si reviste din toate colturile tarii, ba chiar si din Asia si Europa. Timp de nouasprezece ani, cat a trait in biblioteca, Dewey a fost un simbol al orasului Spencer, si asa a ramas chiar si dupa moartea lui, survenita in noiembrie 2006. Peste 270 de ziare americane au anuntat disparitia lui Dewey, printre ele numarandu-se New York Times si USA Today.

Carte aparuta la editura Humanitas


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri