De la 1 ianuarie 2011 a devenit functionala UN Women, institutie ONU care se va ocupa exclusiv de protejarea drepturilor femeilor din intreaga lume. Acesta reprezinta un gest istoric savarsit de Organizatia Natiunilor Unite care vrea sa accelereze in acest fel, toate eforturile depuse pentru a elimina discriminarea femeilor din intreaga lume.

Egalitatea de gen nu este doar un drept uman de baza, dar in acelasi timp atingerea acestui obiectiv are numeroase ramnificatii socio-economice. Sa le recunosti drepturile femeilor este ca o baterie pentru economiile sarace, un impuls pentru productivitate si dezvoltare. Cu toate acestea, inechitatea de gen a ramas adanc inradacinata in fiecare societate. Femeile au mai putin acces la locuri de muca decente (n.r. in tarile asiatice de exemplu, femeile lucreaza in conditii foarte grele), iar munca este segregata pe criterii de gen, femeile fiind platite in acelasi timp mai putin. Femeile sunt sub-reprezentate la nivelul procesului de luare a deciziilor politice si economice (n.r. cum este cazul Romaniei). Pentru multi ani, ONU a avut parte de foarte multe provocari in eforturile sale de a promova egalitatea de gen la nivel global, incluzand lipsa fondurilor si a unui organism coordonator care sa directioneze activitatile Natiunilor Unite in ceea ce priveste problematicile de gen, noteaza pe site-ul sau, UN Women.

“Aceasta institutie a fost creata tocmai pentru ca ONU insasi a dat gres in a-si atinge obiectivele dorite”, comenteaza Sarah Turley, pentru publicatia britanica The Guardian.co.uk. ONU nu a reusit sa isi respecte promisiunile datorita faptului ca a fragmentat responsabilitatile pentru eliminarea discriminarii femeilor in lume, intre institutiile sale, de altfel prost finantate si prost coordonate. In ciuda tuturor tratatelor si intelegerilor care au fost stabilite la nivel international, niciuna dintre institutiile ONU nu se ocupa de supravegeherea modului in care guvernele pun in aplicare aceste intelegeri. Ca rezultat, s-au produs prea putine schimbari si acestea foarte lent. Din acest motiv s-a creat acest organism al carui principal scop este acela de a accelera atingerea unor scopuri care vizeaza inlaturarea abuzurilor cu care se confrunta femeile din intreaga lume. Totusi… Activitatea UN Women va fi efectiva in functie de cata putere si cate fonduri va primi, subliniaza Sarah Turley (ofiter de comunicare pentru ong-ul britanic VSO, organizatie care lupta impotriva saraciei din tarile aflate in curs de dezvoltare).

De ce 1 Ianuarie 2011, inseamna o zi importanta in viata fiecarei femei de pe Glob? “Am fost in Banglades alaturi de organizatia VSO, ca sa aflu despre viata femeilor si fetelor carora le sunt negate drepturile”, spune Sarah.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri