De-a lungul timpului, oamenii au descoperit diferite remedii care ajută în cazul răcelilor, tusea fiind cel mai sâcâietor simptom al acesteia. Adesea, virozele și bronșitele sunt cele responsabile de apariția răgușelii, a nasului înfundat și a tusei.

Dacă la început tusea poate fi seacă, fără mucus, odată cu înaintarea în boală, aceasta poate deveni productivă. Și, dacă nu este tratată la timp, lupta pentru a o combate va fi de lungă durată.

Tusea seacă poate fi ușor de combătut, dacă este cauzată de praf, fum, păr de animale, mucegai sau polen. Aceasta dispare odată ce acești factori cauzatori sunt evitați. Însă, dacă tusea devine productivă există câteva plante pe care specialiștii le recomandă cu precădere.

Mugurii de pin, scaiul-vânăt , frunzele de pătlagină, florile de tei, florile de soc, fructele de măceș și cimbrișor sunt “plante-minune” pentru tractul respirator. Acestea nu doar că ameliorează tusea productivă, ci și calmează durerile de gât, răgușeala și senzația de “hârâit” din piept, cauzate de răceli.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Hidratarea, cheia pentru zile de sărbătoare reușite. Sfaturi pentru un Paște sănătos Cum să-ți decorezi camera de zi cu buget redus: 7 trucuri de urmat Tratamente naturiste și suplimente pentru articulații flexibile și fără dureri

Despre cele șapte plante benefice sistemului respirator

Specialiștii recomandă mugurii de pin , pentru că ajută la desfundarea nasului și au o acțiune benefică asupra gâtului și căilor respiratorii obstrucționate. Acest lucru este cunoscut de mult timp, având în vedere că bunicile și mamele noastre pregătesc anual sirop din muguri de pin și brad, tocmai pentru a preveni apariția răcelii și pentru întărirea imunității.

Scaiul-vânăt sau cunoscutul scai albastru, spinul care se prinde de îmbrăcăminte, deși pare o simplă buruiană, are proprietăți miraculoase. Planta ajută la obținerea confortului respirator datorită saponinelor prezente în aceasta. Ceaiul de scai-vânăt are acţiune eficientă în cazul afecţiunilor căilor respiratorii, deoarece este și expectorant, și calmant local.

Top 10 cele mai frumoase grădini de trandafiri din lume Vrei să ai mai multă energie și să uiți de oboseală? Îți recomandam aceste Suplimente Alimentare pe bază de Super-Alimente, vitamine și plante APIVITA: CREAT DE ALBINE ÎN FLORA GRECEASCĂ, DEZVOLTAT PRIN ȘTIINȚĂ

Pătlagina este folosită, spun experții, în tratamentul diverselor afecțiuni precum: tusea, constipația, infecțiile, febra, sângerările și inflamația. Planta conține substanțe bioactive care ajută la menținerea sănătății aparatului respirator prin funcționarea normală a mucoaselor și eliminarea secrețiilor bronșice.

Cu toții am consumat cel puțin o dată ceai de tei, pentru calmare și am gustat mierea aromată din aceste flori. Datorită mucilagiilor (polizaharidelor) din compoziție, florile de tei reduc inflamațiile căilor respiratorii. Acestea sustin imunitatea organismului, au efect calmant și plăcut asupra gâtului, faringelui și corzilor vocale și sustin expectorația.

Nici florile de soc nu trebuie uitate. Un ceai gustos din aceste flori sustine sistemul imunitar și are un efect plăcut asupra tusei și răgușelii. Florile de soc au o gama largă de beneficii: ne protejează de gripă şi răceală, calmează tusea astmatică, susțin imunitatea și pierderea in greutate a pacienților cu diabet zaharat.

7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor 7 motive să alegi îmbrăcăminte second hand și outlet din magazine online și offline 7 exerciții filosofice stoice pentru o viață mai fericită

Cimbrișorul susține sănătatea căilor respiratorii superioare având efect calmant și plăcut asupra gâtului, faringelui și corzilor vocale. Cimbrişorul şi-a dovedit eficienţa în cazul tusei convulsive și a astmului, dacă este folosit în combinaţie cu pătlăgina. Totodată, se mai spune că ceaiul de cimbrișor va curăţa foate bine secreţiile bronhiilor. Acest ceai luat din oră-n oră cu înghiţiuri mici este benefic şi în tratarea pneumoniilor.

Și măceșele susțin sănătatea căilor respiratorii, la starea de bine și la creșterea imunității. Prin conținutul lor crescut de proteine vegetale și vitamine, măceșele întăresc imunitatea și conferă rezistență împotriva infecțiilor. Ele sunt benefice și copiilor care au un sistem imunitar sensibil, insuficient dezvoltat. Fructele se pot consuma crude, în salate, sau sub formă de ceai, tinctură sau chiar vin

Îngrijirea și igiena pielii fragile a bebelușului: 7 obiceiuri de evitat Endometrioza - boala pentru care diagnosticarea corectă poate să dureze chiar si 7-12 ani Promenada Mall găzduiește cea de-a șasea ediție a Green Tech & Film Festival, între 29 martie – 7 aprilie

Naturalis BronhoSuport 7 plante+miere este un supliment alimentar, sub forma de sirop, cu rol antitusiv. Calmeaza tusea in cazul copiilor peste 3 ani si a adultilor, sustine sanatatea si buna functionare a sistemului respirator , protejeaza mucoasa bronsica si ajuta la obtinerea confortului respirator, datorita extractelor din cele șapte plante pe care le contine. Acestea sunt: extractul de muguri de pin, scai-vânatul, frunzele de pătlagină, florile de tei, florile de soc, fructe de măceș și cimbrișor.

Sursă foto: Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri