Spanacul - 10 beneficii extraordinare pentru sănătate de care trebuie să profităm în fiecare primăvară

Beneficiile spanacului sunt astăzi de necontestat, fiind studiate și demonstrate, astfel că spanacul reprezintă o alegere sănătoasă de sezon și nu numai. Spanacul poate fi consumat crud în salate, gătit în rețete specifice și tradiționale, poate fi ingredientul de bază în plăcintele cu spanac și poate fi congelat, pentru a putea fi consumat și în afara sezonului. Consumați spanac și bucurați-vă de beneficiile pe care le aduce sănătății.

Informații despre spanac

Spanacul (Spinacia oleracea) este delicios și bogat în nutrienți și astfel, prin intermediul acestui articol, vom explora beneficiile pe care le aduce această plantă de un verde vibrant, asupra sănătății noastre.

Spanacul este o sursă bogată de minerale, vitamine și fitonutrienți. Este benefic pentru un număr important de procese vitale și de aceea este recomandat să îl consumăm regulat, iar primăvara să profităm de spanacul proaspăt pe care îl găsim în piețe.

Beneficiile pentru sănătate ale spanacului includ îmbunătățirea vederii, asigurarea unei presiuni sănătoase a sângelui, întărirea sistemului muscular, prevenția degenerării maculare, prvenirea cataractei, aterosclerozei, bolilor de inima, ajută în menținerea sănătății sistemului osos, are caracter antiulceros, protejează și hrănește pielea și, de asemenea, asigură creșterea sănătoasă la copii.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cum să obții o masă bogată și sănătoasă de sărbători. Mai multe legume, mai puțin zahăr și multă hidratare

Foto: Pixabay

Frunzele cărnoase de spanac pot fi preparte într-o multitudine de feluri și astfel, spanacul este un aliment de bază printre vegetarieni și foarte iubit de toți marii bucătari ai lumii. De asemenea, gospodinele din România îl prepară în moduri savuroase în fiecare primăvară, în timpul Postului Paștelui. Poate fi consumat crud, într-o largă varietate de salate și combinații, sau gătit. Poate fi pregătit ca mâncare principală sau ca o garnitură. Pe drept cuvânt, se poate spune că spanacul este un aliment valoros deosebit în lumea vegetalelor.

Spanacul provine din Orientul Mijlociu și a fost cultivat în Persia încă de acum mii de ani. De acolo a ajuns în China cu 1500 de ani în urmă și apoi în Europa, acum câteva sute de ani, devenind foarte repede un aliment popular în mai multe bucătării tradiționale europene.

Spanacul este deci consumat de mii de ani și apreciat pentru beneficiile sale în diverse părți ale lumii. De exemplu, 100 de grame de spanac conțin un sfert din necesarul de fier al corpului nostru. Fierul este o substanță necesară pentru celulele roșii, un factor decisiv în oxidarea și diminuarea unor enzime în timpul metabolismului celular.

Proprietățile spanacului

Să privim mai atent la aceste beneficii extraordinare ale spanacului.

Nutrienți pe care îi găsim în frunzele de spanac:

  • Vitamina K, A, C, B1, B2, B3
  • Fier
  • Iod
  • Zinc
  • Magneziu
  • Calciu
  • Potasiu
  • Cupru
  • Seleniu
  • Acizi Omega-3
  • Acid folic
  • Mangan
  • Magneziu etc.
Foto: pexels.com

Spanacul – 10 beneficii extraordinare pentru sănătate

1. Spanacul este un puternic antioxidant

Spanacul conține vitamina C, E, beta-caroten, magneziu și seleniu cu ajutorul cărora luptă împotriva stresului oxidativ și a multor probleme de sănătate. Speciile reactive de oxigen produc efect deosebit de toxic asupra celulelor și țesuturilor, însă antioxidanții blochează aceste specii reactive de oxigen, prevenind astfel stressul celular produs de acestea (stresul oxidativ).

2. Spanacul este bun pentru vedere

Spanacul este bun pentru vedere datorită conținutului sau bogat în beta-caroten, luteină și zeaxatină care sunt benefice pentru vedere și îi ajută pe cei care se confruntă cu probleme de vedere. Consumul regulat de spanac previne de asemenea cataracta.

Este important de știut că pentru a vedea, anumite celule specializate de la nivelul retinei produc reacții specifice care utilizează betacaroten (vitamina A). Așadar, o carență de vitamina A conduce la tulburări de vedere.

Citește mai departe despre beneficiile spanacului >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri