Sunt dulci, grasi si extrem de gustosi! Gogosarii se numara printre cele mai indragite si apreciate legume ale toamnei. Si pe buna dreptate caci sunt plini de vitamine, minerale si antioxidanti. Descopera-le beneficiile uimitoare!

Gogosarii reprezinta o sursa importanta de magneziu si vitamina B6, combinatie utila in reducerea simptomelor premenstruale si in reducerea anxietatii.

Gogosarii sunt bogati in vitamina A, vitamina C si vitamina K. Vitaminele A si C continute de gogosari sunt antioxidanti puternici ce ajuta la combaterea radicalilor liberi si la prevenirea anumitor boli de inima, cancere si cataracte . Vitamina C continuta de gogosari intareste sistemul imunitar, scazand totodata inflamatiile din organism si reducand riscul aparitiei artritei. De mentionat ca gogosarii contin 300% din doza zilnica recomandata de vitamina C, vitamina ce este esentiala si pentru absorbtia corespunzatoare a fierului.

beneficii gogosari

Foto: Gogosari, Shutterstock

Pe de alta parte, vitamina A ajuta la mentinerea acuitatii vizuale pe timp de noapte. Pe de alta parte, gogosarii contin si luteina, o vitamina carotenoida ce previne degenerarea maculara a ochilor.

Mai mult, in compozitia chimica a gogosarilor regasim si Vitamina K, responsabila pentru capacitatea sangelui de a se coagula. Ea ajuta totodata si la protejarea oaselor, dar si la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ.

Gogosarii contin si vitamina B5, acid folic, fibre, prevenind astfel aparitia bolilor cardiovasculare.

Spre deosebire de ardeiul iute care contine o cantitate semnificativa de capsaicina ce accelereaza arderea caloriilor, gogosarii prezinta aceasta substanta in cantitati foarte mici. Cu toate acestea, gogosarii activeaza termogeneza, stimuland astfel metabolismul.

Gogosarii contin o cantitate semnificativa de licopen (printre cea mai mare prezenta in legume), substanta ce contribuie la mentinerea sanatatii inimii. Despre acest carotenoid, cercetatorii spun ca poate preveni aparitia anumitor tipuri de cancer precum cel de prostata, cel de vezica, cel de plamani, cancerul cervical si cancerul pancreatic.

Gogosarii contin si vitamina B si acid folic care ajuta la reducerea nivelului de homocisteina. Se stie ca un nivel crescut al homocisteinei in sange este asociat cu un risc crescut al bolilor de inima.


Vizionare placuta

Iti plac articolele Garbo?
Sigur o sa iti placa si pagina noastra de Facebook :)
Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Gogosarii romanesti - Beneficiile exceptionale ale celor mai indragite legume de toamna.