Potrivit Federatiei Mondiale a Inimii (World Heart Federation – WHF), bolile de inima cauzeaza, la nivel international, peste 17 milioane decese anual, iar pana in 2030 se estimeaza ca aceasta cifra va ajunge la 23 millioane. De aceea, anual, luna septembrie este sarbatorita ca Luna Inimii, iar cardiologi din toata lumea isi unesc eforturile si atrag atentia asupra importantei preventiei bolilor cardiovasculare si implicit a luptei impotriva colesterolului marit, unul dintre principalii factori de risc ai acestor boli.

„Sa nu uitam ca bolile de inima reprezinta astazi principala cauza de mortalitate la nivel international si ca 80% dintre decesele provocate de aceste afectiuni ar putea fi prevenite cu un stil de viata sanatos.” a afirmat Prof. Dr. Florin Mitu, medic cardiolog.

Ce trebuie sa faci pentru a preveni bolile de inima? Iata 3 sfaturi pentru mentinerea colesterolului în limite normale si implicit pentru prevenirea bolilor de inima:

1. Faceti activitate fizica în mod regulat

Miscarea este foarte importanta si pentru mentinerea sanatatii inimii. Atentie insa, nu este nevoie de sport de performanta, ci mai degraba de miscare usoara practicata cu regularitate! Zilnic sau de cateva ori pe saptamana este important sa alergam, sa mergem cu bicicleta, sau sa facem plimbari in aer liber. De asemenea, ne ajuta mult sa urcam pe scari si nu cu liftul, sa mergem pe cat posibil pe jos si mai putin cu masina. Sa nu uitam ca sportul este si un excelent antidot pentru stres, întrucat ne ajuta sa ne relaxam nu numai corpul, ci si mintea!

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ghid pentru alegerea mobilierului interior Scurt GHID de supraviețuire în vreme de Mercur Retrograd: ce să faci în perioada 21 aprilie-14 mai 2023 Caria dentară – ce este și cum se tratează

2. Consumati grasimi nesaturate si esentiale!

Un rol important in lupta impotriva colesterolului si implicit in preventia bolilor cardiovasculare il are consumul de grasimi nesaturate si esentiale. Acestea se gasesc in uleiuri vegetale (uleiul de rapita, cel de in) si in fructe oleaginoase (nuci, alune, migdale, seminte). Grasimi bune contin si preparatele din peste gras (somon, macrou, hering). „Grasimile nesaturate si esentiale de tipul Omega 3 si Omega 6 ar trebui sa se regaseasca in meniul zilnic.

Putem incepe ziua cu sandwich-uri cu legume sau cu sandwich-uri cu somon, intre mese putem servi ca gustari nuci si diferite seminte, iar masa de pranz sau cea de seara poate sa includa o friptura de peste.” subliniaza Prof. Dr. Florin Mitu. De asemenea, legumele proaspete, uscate sau gatite, precum fasolea, lintea, mazarea si soia, sunt aliati puternici în lupta împotriva colesterolului, datorita continutului bogat de vitamine si fibre. Tot Prof. Dr. Florin Mitu recomanda ca, pe cat posibil, sa evitam preparatele din carne grasa de porc sau de oaie.

Pantaloni cargo de damă House: cum să-i porți în 2023 Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară

La fel si dulciurile rafinate care de cele mai multe ori contin grasimi saturate si trans, grasimi rele care cresc nivelul colesterolului.

3. Testati-va nivelul colesterolului si al glicemiei cel putin o data pe an!

Avand in vedere ca nivelul colesterolului este fluctuant, testarea anuala este esentiala! Datorita stilului de viata, numarul celor care au colesterolul si glicemia peste limite creste de la an la an, iar cei mai multi afla ca sufera de boli ale inimii în stadii mai avansate ale bolii. Tocmai de aceea specialistii atrag atentia cat este de importanta preventia si, implicit, testarea anuala a colesterolului si glicemiei.

Tineti minte: intotdeauna va fi mai usor sa prevenim îmbolnavirea, decat sa tratam boala!


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri