Istoria ceaiului verde este straveche si are la baza mituri si legende orientale. Din aceste povesti ne putem da seama de calitatile ceaiului verde si intelegem contextul in care s-a descoperit aceasta planta, adevarat panaceu natural.

Compozitia ceaiului verde

Ce sunt antioxidantii, flavonoizii si radicalii liberi si de ce ar trebui sa ne pese?

„Imagineaza-ti o bucata de metal pur, neprotejat de alte substante, care incepe sa oxideze si sa rugineasca. Fara un anumit control, radicalii liberi au acelasi efect asupra corpului uman, creand un mediu prielnic pentru boli cronice si dereglari fizice”, explica Dr. Douglas Balentine, Director al Institutului de Stiinte ale Nutritiei in America de Nord.

Antioxidantii sunt compusi naturali care se regasesc in numeroase alimente si bauturi, cu rol important in protejarea organismului de efectele daunatoare ale radicalilor liberi in exces. Radicalii liberi sunt acele molecule instabile care ataca fiecare celula a corpului uman, cauzand aparitia bolilor cronice. Acestia provin din numeroase surse precum: poluare, fumat, stres. Pentru a neutraliza radicalii liberi, organismul are nevoie de flavonoizi.

Flavonoizii reprezinta acel tip de antioxidanti cu un efect extraordinar asupra sanatatii, prin imbunatatirea circulatiei sangelui. Flavonoizii se gasesc in frunzele arbustului de ceai verde, dar si in vinul rosu sau in cacaoa din ciocolata neagra.

L-teanina stimuleaza activitatea undelor alfa din creier, asociate cu introspectia, cu o capacitate mai buna de concentrare si cu o stare de spirit extraordinara. Spre deosebire de cafeina, teaninei nu i-au fost descoperite efecte adverse. L-teanina este fabricata in sistemul de radacina al plantei de ceai cu scopul de a sustine productia de flavonoizi in frunzele acesteia.
Doctorul Douglas Balentine, Director al Institutului de Stiinte ale Nutritiei in America de Nord afirma ca: „Ceaiul verde este o sursa importanta de antioxidanti si flavonoizi in toata lumea. Dintr-o ceasca de ceai verde poti obtine nu mai putin de 125+mg de flavonoizi. Populatia cu o dieta mai bogata in flavonoizi s-a dovedit a fi mult mai putin expusa riscului de a dezvolta boli cardiace”.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Iubirea de sine. Cum poți să te regăsești în câțiva pași simpli

Pe langa fluorul care protejeaza dintii si alte urme de elemente precum potasiul, magneziul, vitaminele A, B1 si B2, ceaiul verde mai contine trei componente foarte importante: uleiuri esentiale, cofeina si polifenoli.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri