23 Septembrie 2011 publicat în Social 2 share-uri

Odata cu lansarea Curiosity, un serial documentar de referinta despre marile intrebari ale omenirii, Discovery Channel a realizat un sondaj de opinie in cinci tari din sud-estul Europei pentru a afla parerile oamenilor despre viata vesnica, originile Universului, existenta extraterestrilor sau natura umana.

Conform rezultatelor studiului, peste 40% dintre respondenti cred in existenta extraterestrilor si teoria conspiratiei, conform careia omenirea a fost deja contactata de extraterestri, insa acest fapt e tinut secret. Mai mult decat atat, in Romania, barbatii in special si persoanele cu varsta peste 55 de ani considera ca specia umana va avea numai de castigat de pe urma relatiilor cu fiinte de pe alte planete, in timp ce tinerii, cu varste de pana la 24 de ani si cei cu venituri mici cred intr-o mai mica masura in existenta altor fiinte inteligente in Univers.

Rezultatele studiului reconfirma in acelasi timp faptul ca intrebarile care stau la baza umanitatii suscita in continuare interesul oamenilor, chiar daca opiniile acestora sunt foarte diverse. Studiul a fost implementat de compania de cercetare de piata Daedalus Millward Brown, in intervalul august – septembrie 2011, pe esantioane reprezentative la nivel national pentru populatia de peste 18 ani, rezidenti in mediul urban din Romania, Bulgaria, Croatia, Serbia si Slovenia.

Retail jobs

Cum a aparut Universul? Cum se va sfarsi lumea?

Conform rezultatelor studiului, Sud-Est Europenii se impart in doua mari categorii in ceea ce priveste parerea lor despre felul in care a luat nastere Universul. 40% din acestia considera ca lumea in care traim a fost creata in urma fenomentului numit in stiinta “Big-Bang”, in timp ce 36% cred ca Universul a fost creat de o divinitate. Comparativ cu alte tari balcanice, in Romania exista un procent mult mai mare de oameni care cred in teoria creationista.

In privinta altor aspecte cum ar fi existenta unor forme de viata inteligenta pe alte planete sau modul in care se va sfarsi lumea, parerile Sud-Est Europenilor sunt similare. Majoritatea sunt de acord ca extraterestrii exista si ne-au contactat deja si ca sfarsitul lumii va veni din cauza unui dezastru natural sau a epuizarii resurselor naturale.
Un rezultat surprinzator este acela cu privire la dorinta de a trai o viata vesnica – majoritatea Sud-Est Europenilor (peste 60%) declarand ca nu si-ar dori asta, chiar daca ar fi posibil. Cei mai multi dintre respondenti spun ca sunt multumiti cu durata vietii considerata normala in ziua de azi (60-90 de ani).

Cea mai mare curiozitate a romanilor

Cea mai mare curiozitate a romanilor este „Ce se intampla dupa ce murim?”. Aceeasi concluzie este valabila pentru peste 20% dintre respondentii bulgari, croati, si sloveni, in timp ce sarbii sunt mai putin interesati de ceea ce se poate intampla dupa moarte, fiind mai debraba curiosi sa afle „Care este sensul vietii?”. La aceeasi intrebare, respondentii romani cu varste peste 45 de ani, considera ca este mai important sa afle daca exista alte forme de viata inteligenta in Univers, iar tinerii de pana in 24 de ani sunt mai interesati sa afle cum putem calatori in timp, in comparatie cu respondentii din alte categorii de varsta.

O alta intrebare interesanta in cadrul studiului a fost: „De ce credeti ca oamenii le fac rau altor oameni?”

55% dintre numarul total al respondentilor cred ca oamenii le fac rau altor oameni ca urmare a educatiei pe care au primit-o sau a fondului genetic. Cu toate acestea, sarbii considera ca principalul motiv ar fi traumele personale din experientele anterioare. In randul romanilor, pe langa educatie si trecutul personal, o alta explicatie aleasa de 18% dintre acestia este instinctul de supravietuire.

Realizat in intervalul august - septembrie de catre compania de cercetare de piata Daedalus Millward Brown, studiul a fost implementat pe un esantion alcatuit din 3000 de respondenti (600 in fiecare dintre cele cinci tari) cu varste de 18 ani si mai mult, din mediul urban.

Citeste si:
DUNE: Cele mai bune citate din cea mai bună carte science-fiction a...
DUNE: Cele mai bune citate...

Sursa informatiilor: Comunicat de presa

Foto front si main: Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri