'Hai sa rupem tacerea asupra agresiunii stradale!', acesta este indemnul Marsului Panaramelor, un eveniment care se va desfasura in data de 6 octombrie si la Bucuresti, dupa ce el s-a intamplat in peste 100 de orase ale lumii, sub denumirea de SlutWalk.

Suspiciunea cu care sunt privite victimele violentelor sexuale si blamarea la care sunt supuse creeaza un climat care incurajeaza agresorii.  Este foarte frecvent de asemenea, violul comis de partenerii de viata, de colegi, de prieteni, de cunoscuti. Imediat se infiripa indoiala. ,,A meritat-o,, sigur a facut ea ceva!”>>.

<

Sa luptam impotriva utilizarii modului in care te imbraci drept criteriu care ne imparte in bune si rele, in serioase si usuratice, in accesibile si inabordabile. Sa denuntam incorectitudinea, iresponsabilitatea si lipsa de implicare a institutiilor care, in loc sa ajute victimele agresiunilor sexuale, le supun unor noi agresiuni si umilinte, in mod direct  sau prin indiferenta, necooperare si prin aruncarea unei parti din vina pe umerii lor.

Victimele agresiunilor sexuale nu sunt vinovate! Punct. Indiferent de cum arata, cu ce sunt imbracate, la ce ora se plimba noaptea, de unde sunt si cum sunt ele ca persoane>>, spune manifestul Marsului Panaramelor.

Pana acum pe Facebook si-au anuntat participarea la Marsul  Panaramelor, varianta SlutWalk de la Bucuresti, aproape 400 de persoane. Pentru ca evenimentul a starni deja foarte multe controverse, organizatoarele explica si... de ce “panarame”?

  • De ce dorim sa "revendicam apelative precum ,'panarama'”, 'pitipoanca', 'tarfa', 'parasuta', 'curva'"? Si cum am putea sa le folosim "intr-un mod pozitiv, care sa ne confere putere si respect"?

"In textul de descriere a protestului vorbim despre cum acest tip de apelative pentru femei fac parte dintr-un context misogin in care suntem denigrate constant ca femei, ceea ce permite sa fim invinuite inclusiv pentru agresiunile pe care altii aleg sa le comita asupra noastra. In descriere noi comentam ca aceste apelative "fac parte din cotidian si suntem obligate sa le suportam".


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri