Iubesc moda ca forma de creativitate, insa am o mare problema de natura ideologica in legatura cu aceasta industrie. Chiar daca apreciez munca designerilor, nu inseamna ca nu vad anumite probleme care deriva din modul cum ne lasam asa de usor purtate in niste paradigme manipulatoare...

Dupa mai multi ani de moddeling, Sara decide ca toti banii pe care ii castiga asa nu justifica sub nicio forma faptul ca a renuntat la scoala. Se inscrie la Universitatea americana Columbia. Aici descopera teorii care o ajuta sa priveasca si mai profund mediul de lucru al modelelor. Pentru curajul de a privi cu luciditate viata ei de model, pentru inteligenta ei, Sara Ziff merita toate aplauzele.

Ea nu se opreste aici. Noul ei proiect se refera la crearea unui sindicat al modelelor, o organizatie profesionala care sa se ocupe cu apararea drepturilor lor, idee care i-a venit tot in urma studiilor pe care le-a facut. "Intrebarea este daca aceste fete atat de tinere ar trebui impinse intr-un mediu periculos pentru ele, intr-o industrie deloc reglementata in ceea ce le priveste", considera Sara.

"Ziff nu este o naiva. A beneficiat in toate formele de aceasta industrie in cadrul careia a lucrat pentru 13 ani. A castigat bani pe care un tanar de douazeci si ceva de ani nici nu ii viseaza si a calatorit in intreaga lume. Dar ea stie in acelasi timp ca moda se joaca cu imagini ce se invart in jurul sexului si al fanteziei. Este o industrie care vorbeste mai mult despre dezbracat decat despre imbracat, mai mult decat despre ce este jos decat despre ceea ce este pe umeri. Jobul modelului este sa se uite in obiectivul camerei si sa faca ca un pulover supradimensionat de lana sa para sexy", scrie The Guardian.

Mi-ar placea sa aud ca prea tinerele modele care intra acum cu entuziasm in aceasta lume ce pare sa le divinizeze, isi vor privi munca cu acelasi gen de reflectie si sper ca noi, la randul nostru ne vom ascuti si mai mult ochiul critic cu privire la ceea ce ne este livrat ca "normalitate".

de Iulia Sima


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri