Sfaturile pentru femei din reclame sunt bune?

12:08, 1 August 2011 publicat în Social

Sa ne gandim mai bine la acest mesaj: 'Mariana, prietenul tau este distant desi ii gatesti bine? Stai si cate 3 ore in bucatarie si te astepti ca el sa aprecieze acest lucru? Gresit! Mai bine stai doar 3 minute, ii dai niste cascaval iar restul timpului te duci la coafor sau ce mai faceti voi, femeile. Reteta este garantata'.

Acesta ar fi descrierea scriptului unei reclame tv la cascaval (Delaco). Este o reclama plina de stereotipuri de gen, scrie Medusa, cea mai cunoscuta feminista din mediul online, pe blogul ei. Iata cum deconstruieste ea, un mesaj pe care am fi tentate sa il consideram a fi normal.

Reclama are un mesaj direct: femeia de clasa medie, Mariana, trebuie sa lase deoparte obiceiul de a sta toata ziua in bucatarie. Ca sa faca asta, are la indemana o solutie simpla: cascavalul, un aliment gata preparat.

Citeste si:
LONCOLOR ULTRA îmbracă haine noi și primește un vot de încredere de...
LONCOLOR ULTRA îmbracă haine...

Indirect, reclama perpetueaza diferite stereotipuri de gen:

Citeste si:
3 Nutrienți care contribuie la ameliorarea simptomelor menopauzei
3 Nutrienți care contribuie...

1. Bucataria, orice ar fi, ramane teritoriul exclusiv al femeilor. „Progresul” actual este ca femeia in loc sa stea la cratita cate 3 ore, apeland la cascaval timpul i se reduce la cateva minute. Barbatii asteapta, invariabil, sa fie hraniti.
2. Femeia trebuie sa-i faca pe plac barbatului. Nu este suficient sa-i gateasca, trebuie sa mearga si la coafor sa-si aranjeze parul sau ce mai fac in general femeile (epilare, manichiura, etc.). Reteta garantata este gatit + coafor pentru a fi apreciata in cuplu.
3. Depozitarul stiintei, autoritatea care da sfaturile, este barbat. El cunoaste „reteta garantata”. Acest lucru poate perpetua ideea ca genul masculin detine autoritatea, pe de alta ca stiinta este personificata prin figura unui barbat.
4. Barbatii in pozitii de autoritate au nevoie de asistente sau secretare. Femeia este in plan secund. Uitati-va cine este langa Dr. Andrei in platou: o asistenta dintr-un registru la fel de stereotip: frumoasa si nevorbitoare. Este personificarea femeii-obiect pe care o regasim in decorul multor emisiuni tv.
Pentru Mariana am eu un sfat mai bun: pentru a-l apropia pe prietenul distant, gatiti impreuna! Si nu cumpara cascavalul ala plin de grasimi saturate ca iti creste colesterolul si tie si iubitului! Mariana, fii desteapta!

Foto front si main: Casnica ("Lady of the House"), o lucrare artistica de Julie Whitehead Holdsworth, foto Urban Woodswalker


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri