Aung San Suu Kyi este conducatoarea miscarii pentru o Burma libera si laureata cu Premiul Nobel Pentru Pace. Ea a devenit un simbol al luptei impotriva dictaturii, in intreaga lume. Disidenta si-ar putea recapata libertatea sambata, dupa 21 de ani de arest la domiciliu si inchisoare, anunta agentiile de presa straine.

Insa ramane foarte mult loc pentru speculatii, atunci cand ne gandim ca soarta laureatei cu Premiul Nobel (1991) se afla in mainile dictaturii militare din Myanmar (fosta Burma).

Uniunea Myanmar, cunoscuta de multi sub numele vechi de Burma, este cea mai mare tara din Asia de Sud-Est. Tara este guvernata de o junta militara care a fost condusa de catre generalul Ne Win din 1962 pana in 1988 si mai apoi de sustinatorii regimului. Nici pana in ziua de astazi burmanezii nu au reusit sa se elibereze de sub dictatura. In urma cu trei ani, intreaga lume intorcea infrigurata ochii catre revoltele calugarilor budisti, care au cerut democratia.

Aung San Suu Kyi este o femeie extraordinara. Este lidera miscarii pro-democratice din acest stat ocupat de dictatura, unde orice revolta a fost dur reprimata. Practic ea si-a dedicat intreaga viata telului de a fi un exemplu de rezistenta si de lupta pasnica, pentru poporul ei oprimat de catre junta militara. Este asemuita cu Mahtma Gandhi si Martin Luther King, iar pentru curajul si demnitatea ei, este admirata in intreaga lume, care condamna reducerea ei fortata, la tacere.

Disidenta este fiica eroului national, Generalul Aung San, cel care a condus lupta de eliberare a burmanezilor, de sub dominatia britanica. Suu Kyi duce astfel mai departe visul dreptatii pentru poporul ei, insa de data aceasta dusmanul este dictatura juntei militare.

S-a nascut in Rangon (capitala Myanmar) si a crescut in tara ei si in India, pentru ca mai apoi sa plece la studii in Marea Britanie. In anul 1988, ea s-a reintors acasa, pentru a se ingriji de mama grav bolnava, insa a gasit Myanmar, intr-o perioada de mari tensiuni datorita miscarilor de protest pro-democratice. “Nu puteam, ca fiica a tatalui meu, sa raman indiferenta la ceea ce se intampla”, isi aminteste San Suu Kyi. A devenit lidera miscarii de rezistenta anti-dictatoriala. Demonstratiile au fost insa inabusite de catre armata care a ucis peste 3.000 de oameni.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri