Andreea Marin l-a convins pe ministrul Sanatatii sa spuna DA!

12:09, 27 Septembrie 2010 publicat în Social

Joi, 23 septembrie 2010, la propunerea Andreei Marin Banica si a asociatiei Salveaza Vieti, de modificare si transparentizare a Ordinului 50/2004, Ministrul Sanatatii Cseke Attila a spus: DA.

7. Introducerea unui formular bilingv (romana – engleza) si detaliat pentru cererile de oferta facute de Directiile de Sanatate Publica catre clinicile din strainatate, menit sa clarifice sis a usureze munca celor care intocmesc dosarele. Cererile de oferta sunt facute superficial, si nu specifica oferta pe tipuri de servicii.

In prezent, clinicile transmit, fiecare, oferte dupa cum este obiceiul casei, ajungandu-se in final sa se compare “mere cu pere”, adica oferte care contin servicii diferite (de exemplu unele clinici transmit pretul care include tratamentul pre- sau postoperatoriu, altele nu). Se alege evident oferta care este aparent cea mai ieftina, dar care in final se poate dovedi mai scumpa decat toate celealte. In plus, uneori nu se ia in calcul beneficiul pacientului, ci doar costul tratamentului.

Citeste si:
7 Motive pentru a solicita online un medic dermatolog
7 Motive pentru a solicita...

8. Transparentizarea procedurii de acordare a tratamentelor in strainatate prin instituirea unei raportari publice (pe site-ul Ministerului Sanatatii) asupra situatiilor dosarelor de plecare la tratament in strainatate la nivelul fiecarei Directii de Sanatate Publica si la nivelul Ministerului Sanatatii, dar si prin explicarea clara a tuturor pasilor ce trebuie facuti de catre un bolnav (sau familia lui) in intocmirea dosarului sau in vederea obtinerii fondurilor necesare tratamentului in strainatate.

9. Procedurarea situatiilor in care finantarea se suporta partial de catre Ministerul Sanatatii si partial de catre Ministerul Muncii. Sunt situatii neprecizate in Ordinul 50, dar existente in practica-vezi cazul Dragos Croitoru –dosar aprobat in luna aprilie 2009).

Citeste si:
(P) Second Opinion nu este un moft, ci o decizie inteleapta
(P) Second Opinion nu este un...

In asemenea cazuri, finantarea se aproba in Sedinta de Guvern prin HG. Pentru astfel de situatii, nu exista prevederi legale si proceduri de lucru, astfel ca nu se stie cine trebuie sa trimita dosarul la Guvern, care este momentul in care acesta este aprobat si de Ministerul Muncii etc. Aceasta procedura trebuie clar specificata in lege si introduse proceduri standard, astfel incat functionarii din cele 2 ministere sa stie exact ce au de facut.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri