Joi, 23 septembrie 2010, la propunerea Andreei Marin Banica si a asociatiei Salveaza Vieti, de modificare si transparentizare a Ordinului 50/2004, Ministrul Sanatatii Cseke Attila a spus: DA.

Ministrul a inteles necesitatea schimbarii acestui Ordin , a eficientizarii lui in sprijinul bolnavilor ce nu pot beneficia de tratamente la noi in tara in timp util. Este vorba de tratamente ce nu pot fi decontate prin E112, precum leucemii, tumori cerebrale sau alte forme galopante de cancer, spune Andreea Marin, pe blogul ei.

Despre acest subiect, Garbo.ro a scris aici si aici.

Modificarile solicitate de catre Salveaza Vieti si cu care ministrul Cseke Attila a fost de acord sunt:

1. Introducerea unor termene clare pentru fiecare dintre pasii ce trebuie parcursi pentru aprobarea dosarelor bolnavilor in stare grava care au nevoie de tratamente si operatii in strainatate si nu au acces la acestea in timp util in Romania. In prezent, aceste termene nu exista si depind doar de bunavointa sau competenta functionarilor publici, care nu au parte de sanctiuni in ca cazul intarzierilor in rezolvarea dosarelor din vina lor.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Leagăn pentru toată copilăria Asociația pastel și Carrefour România au oferit Pedale Salvatoare persoanelor cu dizabilități locomotorii RoboWave, robotul educațional construit de echipa Națională de Robotică a României cu sprijinul companiei Wave Studio, a câștigat două campionate internaționale

2. Propunerea de realizare a unui raport complet cu cererile de finantare si dosarele in lucru aflate in present in gestionarea Directiilor De Sanatate Publica (acolo unde se depun dosarle pentru obtinerea fondurilor de catre bolnavi) si publicarea acestuia pe site-ul Ministerului, cu updatare periodica.

3. Introducerea in lege a posibilitatii ca pacientul sa poata alege daca el sau Directia de Sanatate Publica va purta corespondenta cu clinicile indicate de Comisie (acest lucru se intampla in cazul formularului E112 unde pacientul poarta corespondenta cu clinica). In prezent, Directiile de Sanatate Publica sunt singurele care au dreptul de a coresponda cu clinicile. Dosarele se blocheaza in Directii uneori si peste 2 ani de zile de la depunerea lor de catre pacient.

4. Introducerea in lege a obligativitatii aprobarii dosarului pe baza unei singure oferte de pret, daca intr-un termen legal nu au fost primite 3 oferte de pret.

Celebrul tenorul italian, Alessandro Safina revine pe scena Salii Palatului din Bucuresti cu un concert memorabil!

5. La nivelul Ministerului Sanatatii sa existe o baza de date cu clinici de specialitate la care sa aiba acces permanent comisiile de specialitate.

6. Singurul criteriu prin care pot fi prioritizate dosarele sa fie cel al urgentei medicale.
Prin Ordinul 50 si apoi prin modificarile aduse la acesta se introduc in ecuatia selectarii pacientilor ce necesita a fi tratati in strainatate ca urmare a imposibilitatii statului in a le asigura serviciile medicale necesare in interiorul tarii in timp util, o serie de criterii independente de pacient sau de vointa pacientului, abuzive si discriminatorii, ca de exemplu gradul de reinsertie profesionala (cu alte cuvinte o persoana care are un potential mai mare de a se intoarce dupa tratament in campul muncii este mai avantajata decat una a carei boala sau varsta nu-I permite acest lucru).


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri