Mihaela Miroiu este profesor universitar la SNSPA. Este cunoscuta international prin articole si conferinte de etica politica, analiza tranzitiei si teorie feminista. A publicat si publica in presa culturala la Revista 22, aLtitudini, Dilema, Observator cultural.

Ce le putem spune pentru a le face sa inteleaga ca ceea ce vad la televizor nu este ceea ce ele trebuie sa devina?

Nu avem cum. Ce sa facem? Sa le trimitem la citeva milioane de fete sms-uri ca ceea ce vad este toxic pentru evolutia lor? Sa puna CNA avertismente ca la tigari inaintea emisiunilor tv, inclusiv a celor de stiri: aceasta emisiune dauneaza grav educarii caracterului si personalitatii? Ca au efecte letale asupra logicii, moralei si a integritatii persoanei? Hotarit, in climatul mediatic actual, complet decazut valoric, nu ne putem astepta decit la intarirea productiei de ”cocalari” si „pitipoance”, spre gloria otevizarii spatiului public.

Cum caracterizati prezenta femeilor pe scena publica romineasca?

Ultra-minoritara ca proportie si mediatizare. Foarte putine au loc sa fie “intelectuale publice”, desi este plin de femei competente exact in temele de interes public. Peste 70% dintre politologi, sociologi, economisti, medici sunt femei. Desi conduc jumatate dintre organizatiile guvernamentale, ele sunt ignorate impreuna cu toata farima de viata asociativa din Romania. In politica sunt cam 6% la nivel local, 9,2% la nivel national, aproape 40% la nivel european. Putine sunt “Elene Udrea/Basescu”, adica asociate capului statului incit sa prezinte interes pentru (de)formatorii de opinie. In patologia noastra social-politica alimentata de testosteron care da in clocot, ca la adolescenti, femeile nici nu se simt bine, nici nu isi gasesc locul. Cred ca ele inseteaza dupa normalitate asa cum o fac si barbatii care nu si-au pierdut capul in lupta pentru putere, avere si rating.

In imagine articol: Mihaela Miroiu

Foto front si main: By Syda Productions /Shutterstock

Multumim pentru acordul de a prelua acest interviu, Andreei Vasile.
 


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri